Rigoleto, ti dvorska ludo

11.maja 1851. godine u „La Feniče“ teatru (Teatro La Fenice), Venecija, premijerno je izvedena, sada već dobro poznata opera Rigoleto (Rigoletto).

Operu je napisao italijanski kompozitor Đuzepe Verdi (Giuseppe Verdi). Liberto , odnosno, tekst za muzičko scensko delo sastavio je Frančesko Maria Pjave (Francesco Maria Piave) prema drami Viktora Igoa (Victor Hugo) -„Kralj se zabavlja“ (Le roi s’amuse). Opera Rigoleto je melodrama, sastoji se iz tri čina, a izvodi je trinaest likova u različitim ulogama, od dvorjana, dama, gospode, stražara do paža.

Samo scensko delo je više puta cenzurisano jer prikazuje društvenu nejednakost koja se ogleda u doslednoj iskvarenost pripadnika viših slojeva društva, u kojem oni sa društvenih margina bivaju “prinuđeni“ da svoju zaradu stiču kroz poltronstvo i zločin. Odmah nakon prvog izvođenja opera je osvojila publiku ostavljajući je u šoku zbog smelosti prikaza veoma osetljivog područja života, kada je ostalo zabeleženo da je već narednog jutra ulicama Venecije pevušila njene melodije. Inače, Rigoleto u scenskom delu jeste dvorska luda vojvode od Mantove (Duca di Mantua).

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: