Lekovita supa od kostiju

Supa od kostiju, posebno goveđih smatra se gotovo lekom. Različite kulture širom sveta prave je već hiljadama godina. Pre više od 2.500 godina, u kineskoj medicini, supa od kostiju korišćena je za jačanje bubrega i potporu probavnom zdravlju.

Deo je i domaće kuhinje, a kako znamo, najčešće se kuva nedeljom. Pristavi se već u rano jutro, zajedno sa mesom jer ovoj supi treba najmanje tri sata da bi se iz kostiju „izvukle“ sve hranljive vrednosti.

Kuvajte najmanje tri sata

Za ovu supu potrebne su kosti, juneće meso koje se kasnije najčešće jedu sa pire krompirom i sosom od paradajza ili kopra, glavica crvenog luka, nekoliko češnjeva belog, šargarepa, peršun, celer, paškanat, biber u zrnu, sol i kašika sirćeta koji će iz kostiju izvući ono najbolje. Po želji se može staviti i grašak, koren kupusa, praziluk i krompir.

Važno je da kosti i meso stavite u hladnu vodu i stavite da se kuva. Kada se na površini napravi pena, skinite je kašikom jer će ona inače zamutiti supu. Crveni luk, radi boljeg ukusa kratko zapecite. Mnogi to rade tako što ga prepolove, stave na aluminijsku foliju pa direktno na ploču na struju ili pak na šporet na drva. Radi intenzivnijeg ukusa, i same kosti se mogu pre svega zapeći u pećnici.

Nakon što supa prestane da se peni, dodajte luk, crveni i beli, biber u zrnu, so i kašiku sirćeta. Da se ne bi prekuvalo, korenasto i ostalo povrće, stavite nešto kasnije, barem sat i po pre nego što će supa biti gotova. Kuvajte je na laganoj vatri, poklopljenu. Supa se kuva najmanje tri sata, nakon čega izvadite kosti, meso i povrće. Procedite je te ukuvajte testeninu po želji.

Foto: Freepik

Međutim, što se duže kuva, ona je hranljivija. Kosti su bogate kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, fosforom, gvožđem i sadrže protein kolagen koji se kuvanjem pretvara u želatin koja sadrži važne aminokiseline. Upravo je želatin taj koja ovo jelo čini iznimno hranljivim. Sadrži glutamin, aminokiselinu koja pomaže održavanju sluznice creva, a što posledično utiče na imunološki sistem. Upravo su creva primarno mesto za apsorpciju hranljivih materija i kako se često kaže, prva linija odbrane u našem imunološkom sistemu.

Takođe, kolagen pozitivno deluje na kožu i zglobove. Zato je kod izbora kostiju važno da one budu raznolike, ne samo „bele“, sa srži i masnoćom u sredini jer će zamutiti supu. Koristite one sa nešto mesa, kao što su goveđe vratne kosti sa puno vezivnog tkiva, kod kojih se na svakom zglobu nalazi kolagen. Uvek gledajte nabaviti kosti od domaćih uzgajivača, a posebno su vredna ona iz pašnjačkog uzgoja.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.