Lazarevac uz podršku Ministarstva životne sredine uklanja osam divljih deponija

LAZAREVAC – Na inicijativu građana opštine Lazarevac, danas su počeli radovi na uklanjanju osam divljih deponija u naseljima Veliki Crljeni i Šopići, a početku radova je prisustvovao državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović.

“Zadovoljstvo mi je što prisustvujem početku radova na uklanjanju ukupno osam divljih deponija, što su sva locirana smetlišta u ovoj opštini. Na problem divljih deponija u opštini Lazarevac ukazali su građani opštinskom rukovodstvu, koje je zatim pripremilo i kandidovalo projekat na javnom konkursu Ministarstva. Odobrena su sredstva i sada taj problem rešavamo zajedno”, rekao je Dujanović.

On je istakao da predstoji da se sačuvaju jednom očišćene lokacije, saopštilo je Ministarstvu zaštite životne sredine.
“Predstoji nam da se partnerstvu sa građanima svi potrudimo da sačuvamo jednom očišćene lokacije. Zamoliću predsednika opštine da lokalne inspekcije pojačano kontrolišu, ali i da kažnjavaju neodgovorne pojedince koji odlažu otpad na nepropisan način. Ministarstvo svake godine uz konkurs za uklanjanje deponija, obezbeđuje i sredstva za postavljanje video nadzora na očišćenim lokacijama, upravo kako bi se sprečila ova loša praksa pojedinaca“, rekao je Dujanović.

Od kada je ministarka Irena Vujović preuzela resor, dodaje on, Ministarstvo svake godine ulaže velika sredstva u rešavanje problema divljih deponija.
“Ove godine će biti uklonjeno oko 170 divljih deponija u 30 lokalnih samouprava. Kada se završi akcija, rezultat će biti oko 900 uklonjenih smetlišta širom Srbije tokom tri godine”, istakao je Dujanović.

Dodao je da je čišćenje smetlišta važan, ali ne i jedini zeleni projekat koji Ministarstvo sprovodi u Lazarevcu.
“Prošle godine je zahvaljujući javnom konkursu Ministarstva za projekte pošumljavanja, gradski park u Lazarevcu postao bogatiji za skoro 900 novih sadnica, dok će ove godine kroz isti konkurs, biti omogućeno ozelenjavanje gotovo čitavog hektara površine u gradskom naselju Treća mesna zajednica”, rekao je Dujanović.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: