logo transparend vojvodina uzivo

Kula: Realizovani besplatni preventivni pregledi i mamografija

KULA – Dom zdravlja Kula i lokalna samouprava, a u saradnji sa Udruženjem „Žena uz ženu“, organizovali su besplatne ultrazvučne preglede dojke i mamografiju. Ovim pregledima mogle su da pristupe sve žene u opštini, kako u Domu zdravlja  u Kuli, tako i u Ruskom Krsturu i Kruščiću.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja Kula, dr Vesne Tomić, preventivni pregledi do sada su se pokazali vrlo uspešnim, o čemu govori brojka od preko 7.000 pregleda tokom prethodne godine, a koja će ove godine, nada se, biti prevaziđena.

„Dom zdravlja Kula je još ranije pokrenuo akciju sprovođenja preventivnih pregleda, a važan deo toga je preventiva karcinoma dojke. Gornja granica kada tolerišemo ultrazvučni pregled je 55 godina, a dalja preporuka je mamografija. Napominjemo da se mamografija ne radi po svaku cenu i kod svih, već prema odgovarajućim indikacijama. Mamografija svih pacijentkinja koje budu prošle pregled, a kod kojih postoji sumnja na patološki proces, biće skraćena u smislu čekanja i zakazivanja, tako da ćemo opet imati akciju sa hirurzima iz Opšte bolnice Sombor. Mi smo svoje zadatke obavili adekvatno i prošle godine, o čemu svedoče brojevi pacijenata koji su preventivno pregledani i pacijentkinja koje su pravovremeno upućene na preglede. Zahvaljujući pomoći Udruženja „Žena uz ženu“ imali smo akcije u Ruskom Krsturu i Kruščiću. U planu nam je sprovođenje novih preventivnih pregleda“, poručila je dr Tomić.

Preglede je obišao i predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je rekao da nastoje da budu prisutni putem Doma zdravlja ili nevladinih organizacija i da tako pregledima pokriju sva naseljena mesta.

„Prošla godina bila je jedna od najboljih godina po broju preventivnih pregleda – urađeno je preko 7.000 pregleda raznih vrsta i praktično u svim naseljenim mestima. Ta praksa nastavljena je i ove godine, pa su juče organizovani ultrazvučni pregledi dojki u Ruskom Krsturu. U isto vreme su u Kuli takođe organizovani isti pregledi, kao i pregledi za muškarce, a danas smo u Kruščiću. Gledamo da se u organizaciji Doma zdravlja i uz veliku podršku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje svakog meseca organizuju pregledi razne vrste, da budemo prisutni putem Doma zdravlja ili putem nevladinih organizacija, kakvo je i Udruženje ,,Žena uz ženu“ koje je organizovalo ove preglede u Ruskom Krsturu u Kruščiću i da pokrijemo sva naseljena mesta“, zaključio je Miljanić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.