Kuda na izlet: Mokra gora i vožnja Šarganskom osmicom

MOKRA GORA – Ovog leta kad je vreme varljivo i promenljivo jedan od kvalitetnih načina da provedete dan je da odete na izlet do Mokre gore i provozate se čuvenom Šarganskom osmicom. Biće to svojevrsno putovanje kroz vreme tako što ćete iskusiti vožnju vozom čuvenom prugom Šarganska osmica i vozom Ćira.

Kad stignete na železničku stanicu Mokra gora voz je obično već postavljen, pored stanice je restoran „Osmica“, a oko stanice su hoteli i kućice u planinskom stilu.

 

Železnička stanica „Mokra gora“ sa koje polazi voz u vožnju Šarganskom osmicom (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Nekada je ova pruga bila veza Evrope sa Jadranskim morem. Pružala se od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, prolazila kroz brojne tunele, mostove i planinske useke. Voz “Ćira” za sobom ostavljao je prepoznatljiv miris dima parne lokomotive.

Danas je deo ove pruge, na relaciji od stanice Šargan Vitasi do Mokre Gore, koja predstavlja jedinstveno graditeljsko delo, otrgnut zaboravu i čuvenom “Šarganskom osmicom” ponovo odjekuje klaparenje vagona muzejskog voza “Nostalgija”.

 

Voz na stanici Jatare pravi pauzu od oko pola sata (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi, voz prolazi kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladava visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 metara.

Za vreme vožnje imaćete priliku da sa nekog od pet vidikovaca sagledate bogatstvo i lepotu prirode ovog kraja.

 

Pogled na prirodu iz poslednjeg vagona u vozu (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Vožnja traje oko dva sata i dvadeset minuta. Počinje od stanice Mokra Gora do stanice Šargan Vitasi bez zaustavljanja. U povratku iz stanice Šargan Vitasi do stanice Mokra Gora, planirane su pauze u stanici Jatare, na stajalištima „Krst“, „Golubići“ i „Ludi Kamen“.

 

Stajalište Ludi kamen na trasi voza Šarganske osmice uvek budi najveće interesovanje putnika (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Najduža je pauza na stanici Jatare, oko 30 minuta kako biste mogli da uživate u prelepom pejzažu, prošetate do vidikovca i napravite odlične fotografije. Za stanicu Jatare kažu da na njoj nikada nije prodata nijedna karta otkako je izgrađena.

 

Detalj sa stanice Jatare (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Kada je dvadesetih godina prošlog veka izgrađena predstavljala je jedinstveno remek-delo graditeljstva, sačinjen od velikog spleta tunela i mostova. Zbog ubrzanog razvoja tehnologije ova železnička ruta pada u zaborav, ali je njena najimpresivnija deonica koja prolazi kraj Mokre Gore ponovo zaživela, ovog puta upotrebljena u turističe svrhe.

 

 

Automobilom se može otići i do stanice Vitasi i uživati u lepom ambijentu i prirodi.

 

Železnička stanica „Vitas“ do koje možete stići i automobilom (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Duž pruge nalazi se i stari vagoni i lokomotive koji predstavljaju spomenike tehničke kulture i predstavlja jedinstven muzejsko-istorijski prostor pod otvoreni nebom.

 

Pogled s jednog od vidikovaca na kojima staje voz (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Mokra Gora je živopisno planinsko selo koje se prostire između planina Tare i Zlatibora. Popularna atrakcija je stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu.

 

Na stanici Jatare (Foto: Vojvodina uživo)

 

Na obližnjem brdu Mećavnik se nalazi etno selo našeg proslavljenog filmskog režisera Emira Kustirice koje je sagrađeno u lokalnom etno stilu. Posetioci ovde mogu da udahnu jedinstvenu atmosferu, uživaju u prirodi, da probaju lokalnu hranu i da kupe ručno izrađene suvenire.

 

Etno selo Mokra gora (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Vožnja od Novog Sada do Mokre gore automobilom traje blizu četiri sata, a od Beograda do Mokre gore tri sata. Zahvaljujući autoputu Miloš Veliki putovanje je bezbedno i udobno, a vožnja vozom po Šarganu divno iskustvo.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.