Kuda na izlet: Etno kuća i crkva svetog Luke u Kupinovu u Sremu

KUPINOVO – Kupinovo je selo u Sremu, na teritoriji opštine Pećinci koje postaje sve češće destinacija turista u potrazi za neobičnim mestima gde mogu kvalitetno provesti jedan dan.

U selu Kupinovo možete obići etno kuću porodice Putnik koja predstavlja jednu od najstarijih zgrada u selu, zatim tvrđavu Kupinik koja je sagrađena 1388. godine i ostatke grada Kupinika.

U blizini se nalazi i najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini, crkva Svetog Luke, koja je više puta obnavljana, ali nije izgubila prvobitni izgled.

 

Crkva svetog Luke u Kupinovu (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Možete posetiti i srednjovekovnu crkvu Majke Angeline. Prema predanju, Đorđe i Jovan Branković sa svojom majkom Angelinom izgradili su manastir Obed, koji nosi značenje močvara po kome je i Obedska bara dobila ime.

Na tom mestu je 2008. godine sagrađena današnja crkva poznatija kao crkva Majke Angeline. Usled velikog vodostaja močvare do crkve može se doći jedino čamcem.

U okviru zaštićene ambijentalne celine – prvobitnog jezgra sela Kupinova, svojim karakteristikama izdvaja se okućnica u Ulici Branka Madžarevića 140. Kuća je prema verovanju meštana, jedna od najstarijih stambenih zgrada u selu.

 

Etno kuća Putnik u Kupinovu (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Čeonom stranom je okrenuta ulici, ali je desetak metara uvučena u dvorište. Sagrađena je na soklu od opeke i jakim hrastovim temeljačama, zidovi su joj od pletera, blatom olepljeni i okrečeni. Prvobitni krovni pokrivač, trska vraćen je prilikom izvođenja konzervatorsko-restauratorskih radova na zgradi.

Duž cele kuće proteže se gonak sa drvenim stubovima i arkadama između njih. Gonak ima daščanu ogradicu perdu. Iz njega se ulazi u srednju prostoriju, kuhinju, ali i u prednju i zadnju sobu. U kuhinji se nalazi prostor za ognjište, a iznad njega otvoreni odžak. Ispod zadnje sobe nalazi se podrum, u koji se ulazi sa uže strane kuće.

 

Dvorište etno kuće u Kupinovu (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Ulični zabat kuće je od dasaka sa slivkom od šindre. Prozori na uličnoj fasadi su sa drvenim šalukatrama, ostali su jednostavne izrade.

Ova okućnica, nekada u posedu porodice Putnik, danas je otkupljena i zajedno sa pratećim zgradama vajatom, ambarom, bunarom, hlebnom peći, predstavlja okosnicu budućeg etno-parka. Na kući su u više navrata izvedeni neophodni konzervatorsko-restauratorski radovi.

Na pedesetak metara od etno kuće nalazi se stari drveni mostić preko kojeg možete preći kako biste uživali u ostacima Kupinika.

 

Mostić u Kupinovu koji vodi ka ostacima tvrđave Kupinik (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Srednjovekovno utvrđenje Kupinik (stari grad Kupinik) prvi put se pominje u istorijskim izvorima krajem 14. veka, ali je svakako starije.

Za istoriju srpske države vezuje se početkom 15. veka kada ga despot Stefan Lazarević dobija od Mađara. Nasleđuje ga Đurađ Branković i do konačnog pada despotovine i razaranja samog Kupinika u rukama je despotske porodice Branković. U njemu su stolovali legendarni Zmaj Ognjeni Vuk, despotica Angelina sa sinovima Đorđem i Jovanom i poslednji despot Stefan Berislavić.

Skromnih dimenzija, ali izuzetnog strateškog položaja i zanimljivog arhitektonskog izgleda, odolevao je svim napadima do 1521. godine, kada ga Turci osvajaju i razaraju.

Padom Kupinika prestala je da postoji i srpska srednjevekovna država pa Sremci vole da kažu kako je Kupinik poslednja srpska prestonica.

Do danas nije obnavljan, a njegovi ostaci i danas prkose zubu vremena.

 

Crkva svetog Luke u Kupinovu (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Takođe uz etno kuću nalazi se i crkva svetog Luke u Kupinovu. Crkvu je podigao je despot Đurađ Branković između 1453. i 1455. godine i to je najstarija sačuvana pravoslavna parohijska bogomolja u Vojvodini. Pretpostavlja se da su neko vreme, između 1455. i 1457. godine, mošti Svetog Luke počivale u ovoj crkvi.

Kada je despotica Angelina Branković sa sinovima Đorđem i Jovanom stigla u Kupinik 15. februara 1486. godine, u crkvu je položila mošti svog supruga, despota Stefana. Godine 1502. godine u njoj je sahranjen i rano preminuli despot Jovan Branković, a tri godine kasnije u istoj crkvi proglašen je za svetitelja. Od 2016. godine u kupinskom hramu se čuva čestica sa ruke Svete Majke Angeline.

Crkva sv. Luke je manja jednobrodna građevina skromnih dimenzija. Barokni ikonostas je delo Jakova Orfelina i nastao je najverovatnije 1792. godine. Zbog svog istorijskog i duhovnog zanačaja, ali i umetničke vrednosti ikonostasa, Crkva sv. Luke proglašena je spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

 

Restoran Zmaj Ognjeni u Kupinovu (Foto: Vojvodina Uživo)

 

U celom ovom kompleksu, takođe uz etno kuću, nalazi se i restoran Zmaj Ognjeni Vuk u kojem možete uživati u domaćoj, tradicionalnoj kuhinji i usluzi predivnih domaćina, koji će vam rado dati mnogo više informacija o samom Kupinovu, kao i istorijskim znamenitostima ovom sremskog mesta.

 

Restoran Zmaj Ognjeni u Kupinovu (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: