Kuda na izlet: Specijalni rezervat prirode Obedska bara

OBREŽ – Obedska bara nalazi se u jugoistočnom Sremu između naselja Kupinovo, Obrež, Grabovci i reke Save, svega 40 kilometara zapadno od Beograda. Uže područje Obedske bare čini korito takozvana „Potkovica“ i viši deo terena kupinske grede takozvano „Kopito“.

Specijalni rezervat prirode Obedska bara je u svetu čuveno močvarno područje, koje je kroz svoju dugu istoriju predstavljalo pravo utočište za živi svet, ali i za mnogobrojne istraživače, naučnike i ljubitelje prirode. Nalazi se u opštini Pećinci.

 

Specijalni rezervat prirode Obedska bara (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Obedska bara ima oblik potkovice, koja predstavlja nekadašnje korito reke Save. Nastala je pre više hiljada godina i od tada do danas, mnogo toga se promenilo, ali njene prirodne vrednosti su ostale i do danas sačuvane. Bara, kao ostatak jedne močvarne sredine sa specifičnim biološkim i biogeografskim karakteristikama, predstavlja jedinstvenu pojavu u Evropi. Da bi se ova prirodna vrednost sačuvala, kompleks Obedske bare je stavljen pod zaštitu kao strogi prirodni rezervat.

Nekadašnji deo reke, zatim mrtvaja, i danas močvarno područje, Obedska bara pokriva površinu od oko 13 kilometara. Prirodno bogatstvo ovog prostora leži u tome što se u okviru Specijalnog rezervata nalazi jedno od retkih očuvanih plavnih ritskih područja, zatim splet mrtvaja, bara, okana, vlažnih livada, kao i mnoštvo močvarne vegetacije i stoletne mešovite šume hrasta lužnjaka.

 

Specijalni rezervat prirode Obedska bara (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Prve administrativne mere za zaštitu Obedske bare datiraju od 1874. godine, kada je bila zaštićena kao lovište austrijske carske porodice u Habsburškoj monarhiji, da bi 1919. godine bila poznato lovište dinastije Karađorđević. Na osnovu Ramsarske konvencije (1977. godine) ovo područje upisano je na listu močvara od međunarodnog značaja. Obedska bara se nalazi i na listi područja od izuzetnog značaja za ptice Evrope.

Specijalni rezervat prirode Obedska bara karakteriše izuzetno bogatstvo biodiverziteta sa značajnim prisustvom retkih i ugroženih vrsta od nacionalnog i međunarodnog značaja. U njemu se nalaze brojni osetljivi ekosistemi, posebno vlažna staništa, kao i prastare šume hrasta lužnjaka i slatine.

 

Specijalni rezervat prirode Obedska bara (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Na ovom srazmerno malom prostoru postoji niz različitih prirodnih sredina, različitih biotopa, u kojima se razvio i egzistira raznovrstan biljni svet. Potrebno je naglasiti značaj žbunastih, šumskih, močvarnih i livadskih zajednica za očuvanje jedinstvene bogate i raznovrsne ptičije kolonije na Obedskoj bari. Ukupno dokazano bogatstvo faune ptica je 220 vrsta, sisara 50 vrsta, 16 vrsta riba, preko 1200 vrsta insekata, preko 200 vrsta zooplanktona, oko 180 vrsta gljiva, 500 vrsta biljaka i 50 vrsta mahovina.

Obedska bara je poznata zbog raznovrsnih močvarnih i šumskih staništa, brojnih vrsta sisara, riba, vodozemaca, gmizavaca, insekata i izuzetnog bogatstva flore, ihtiofaune i posebno ornitofaune. Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti, Obedska bara se nalazi na listi vlažnih područja Ramsarske konvencije od 1977. godine kao prvo u našoj zemlji, a proglašena je 1989. godine i za međunarodno značajno stanište ptica (IBA).

 

Obedska bara (Foto: Vojvodina Uživo)

 

U okviru Specijalnog rezervata postoji Informativno-edukativni centar, park za odmor sa klupama i mestima predviđenim za piknik, drvena osmatračnica, nekoliko edukativnih staza, kao i mogućnost vožnje katamaranom i vožnja čamcima na vesla.

Kada su staze u pitanju tu je kružna edukativna staza dužine 7 km, na stazi ima klupa i stolova, kao i 3 nadstrešnice i staza vodi kroz sam centar rezervata. Postoji i pešačka tura od 11 km Staza potkovice koju možete proći u pratnji vodiča. Sve informacije o pešačkim turama se mogu dobiti na info pultu odmah po ulasku u kompleks.

 

Obedska bara (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Ukoliko niste baš zainteresovani da šetate, možete se opredeliti za vožnju katamaranom koja traje oko sat vremena tokom koje će vam vodič ispričati nešto više informacija o Obedskoj bari.

Nakon veslanja i odmora u parku, možete da nastavite obilazak područja oko Save i Donjeg Srema gde se nalazi nekoliko kulturno-istorijskih spomenika.

 

Crkva svetog Luke u Kupinovu (Foto: Vojvodina Uživo)

 

U Kupinovu možete obići etno kuću koja se smatra jednom od najstarijih stambenih zgrada u selu. U etno kompleksu se nalazi i najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini – crkva sv. Luke.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.