logo transparend vojvodina uzivo

Krov nad glavom za još jedan mladi bračni par sa teritorije Pećinačke opštine

PEĆINCI – U Beogradu su 13. juna potpisani trojni ugovori između Ministarstva za brigu o selu, lokalnih samouprava i građana direktnih korisnika bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, a krov nad glavom je dobila i još jedna porodica sa teritorije Pećinačke opštine.

Trojni ugovor između Ministarstva, Opštine Pećinci i korisnika sredstva, u ime Opštine potpisao je zamenik predsednika Zoran Vojkić, koji je tom prilikom naglasio da je stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova jedan od prioriteta pećinačke lokalne samouprave, jer, kako je rekao, cilj Opštine je da mladi ostanu ovde gde su rođeni i da tu osnivaju svoje porodice.

„Zahvaljujući brzom privrednom razvoju u našoj opštini već postoje uslovi da svi koji žele da rade pronađu zaposlenje i obezbede egzistenciju za svoju porodicu. Obezbeđivanjem krova nad glavom mlade porodice se trajno opredeljuju da ostanu u našoj sredini a opštinska lokalna administracija pruža maksimalnu podršku u prikupljanju potrebne dokumentacije svim građanima koji konkurišu za sredstva kod Ministarstva“ – izjavio je Vojkić, i dodao da je do sada, preko konkursa Ministarstva za brigu o selu, stambeno zbrinuto osam porodica.

Bespovratna sredstva u iznosu od 1.080.907,00 dinara dobili su Katarina i Uroš Mišković iz Karlovčiča, za kupovinu kuće u ovom naselju. Oboje zaposleni, Katarina na Aerodromu Beograd, a Uroš u Zemunu, zajedno sa dvonedeljnom bebom Jefimijom spremni su za svoj idilični zajednički život na selu, kao i za proširenje porodice.

“Karlovčić je blizu grada gde radimo, dobra je povezanost, a ja mislim da je za odrastanje dece selo uvek bolje. Kuća je stara, ali ćemo je srediti, imamo veliko dvorište gde deca mogu da se igraju i da provode zdravo i bezbrižno detinjstvo. Ja sam odrasla okružena životinjama i smatram da takvo odrastanje stvara empatiju kod dece koja ih kasnije oblikuje i kreira za čitav život” – rekla nam je Katarina.

Ministar Milan Krkobabić rekao je da je dodeljeno ukupno 155 kuća sa okućnicom u selima širom Srbije.

„Ovoga puta useljavamo kuće u selima 49 lokalnih samouprava, prednjači Sombor na severu, a na jugu Vladičin Han, Surdulica, Merošina. Prosek godina ljudi koji konkurišu je ponovo nešto ispod 30 i jedna trećina njih ide iz sela u grad. Broj zahteva raste, interesovanje je sve veće i ističem ponovo stav države Srbije, iza koga stoji predsednik Republike Aleksandar Vučić – koliko god bude interesovanje, sredstva će se izdvajati“ – poručio je Krkobabić, i dodao da je sa današnjih 155 oživelih napuštenih kuća u selima Srbije, ukupna cifra veoma blizu trihiljaditoj.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.