Krivične prijave za sve učesnike protesta! Centar za socijalni rad: Cilj je da se deca vrate u biološku porodicu ali bez saradnje roditelja ne možemo ništa učiniti (FOTO)

NOVI SAD – Troje maloletne dece privremeno je oduzeto majci Ani Mihaljica iz Novog Sada i smešteno u ustanovu socijalne zaštite, zbog čega je danas u Centru za socijalni rad Grada Novog Sada održana posećena konferencija za medije na kojoj su nadležne institucije i ustanove iznele svoje zaključke.

Centar za socijalni rad ne otima i ne oduzima decu, nego ih izmešta, istakla je na samom početku izlaganja Jelena Zorić, direktorka Centra za socijalni rad, koja je podvukla da ustanova postupa prema porodičnom zakonu i Konvenciji o zaštiti prava dece i posebnom i opštem protokolu, te kada postoji osnovna sumnja za zanemarivanje i zlostavljanje dece, zakonska obaveza Centra je da postupa.

– Mi smo u ovoj situaciji po pozivu policije koja je bila pozvana od strane građana, jer je izbio požar u stanu gde su živela maloletna deca. U takvim neodložnim situacijama poziva se radnik Centra za socijalni rad. Konstatovano je da je požar mogao da ugrozi zdravlje i bezbednost dece. Zbog vrlo nehigijenskih uslova koji su tada konstatovani, reč je o uslovima u kojima nije dostojno da živi odrasla osoba, a kamoli deca. Nakon toga, Centar je izmestio decu u Sigurnu dečiju kuću, a policija je majci izrekla hitne mere u trajanju od 48 sati. Sud je nakon toga preinačio ovu odluku, ali kojom tvrdi da postoje elementi zlostavljanja i zanemarivanja. Nakon obustave hitne mere, deca se ne vraćaju odmah u porodicu, dok se ne vidi da li je okruženje bezbedno. Međutim, postojala je izuzetna nesaradljivost majke. Prilikom kontakata deca su bila ozbiljno destabilizovana, posle čega je obustavljen kontakt. Majka korektivni nadzor nije prihvatila i morali smo da krenemo u restriktivnije postupke. I dalje je pozivana na saradnju, ali ni nakon tog perioda ništa se nije značajno promenilo. – istakla je Zorić.

Primarni cilj Centra za socijalni rad je da se deca vrate u biološku porodicu, dodala je Zorić, ali da takođe imaju adekvatne i bezbedne uslove za život.

– Centar od početka postupa potpuno po zakonu. Spekulisalo se da mi oduzimamo decu od siromašnih, to apsolutno nije istina. Mi pomažemo siromašnim roditeljima. Nikada nije uslov da se deca od roditelja odvajaju zato što su siromašni, nego zato što roditelji ozbiljno zanemaruju svoju decu. Ana Mihaljica je korisnik socijalne pomoći i ona joj se redovno isplaćuje.

Članica gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici Danijela Kostić napomenula je da je Grad Novi Sad osnivač Centra za socijalni rad i finansira veliki broj usluga socijalne zaštite, među njima dve najsignifikatnije usluge za koje se brine Centar za socijalni rad – Sigurna ženska kuća i Sigurna dečija kuća, te se ovim putem obratila majci dece koji su trenutno smešteni u ovim ustanovama.

– Molim ljude koji organizuju proteste, koji pružaju potpuno suprotnu sliku od onoga što mi želimo da postignemo, da prestanu, jer to negativno utiče na žrtve koji su smešteni u pomenutim uslugama. Poručujem majci Ani Mihaljici, koja nam se nekoliko puta obratila, da ne bude žrtva advokata i drugih, nego da svoje roditeljsko pravo ostvari tako što će doći na miran razgovor u Centar i vratiti postupak u normalne tokove – istakla je Danijela.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ispred Udruženja pravnika socijalne zaštite “Argument” istaknuta je podrška Centru za socijalni rad i najavljena krivična prijava protiv svih aktera protesta 8. marta.

-Udruženje najoštrije osuđuje postupke učesnika protesta koji se desio u petak 8. marta ispred Centra za socijalni rad, jer u radnjama ovih učesnika postoje određena bića krivičnih dela i najavljujem krivičnu prijavu protiv svih aktera koji su u petak bili ispred Centra – bila je jasna Julija Popović iz Udruženja “Argument”.

Konferenciju su organizovali Centar za socijalni rad Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova uz podršku Komore socijalne zaštite Republike Srbije, Asocijacija centara za socijalni rad Republike Srbije, Gradske uprave za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Grada Novog Sada, Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, Udruženje stručnih radnika socijalne zaštite Republike Srbije i Udruženje pravnika „Argument”.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.