Kristifor Kolumbo – na današnji dan

15. marta 1493. godine, pre tačno 530. godina, Kristifor Kolumbo (ital. Cristoforo Colombo) se nakon 7 meseci i 12 dana vratio u Španiju verujući da je pronašao novi put do Indije bez ideje da je otkrio novi kontinent, Ameriku.

Poduhvat Kristifora Kolumba finansirao je španski dvor koji mu pored dodeljenih titula (admiral, vice-kralj, generalni guverner) osigurava nagradu desetog dela svega što pronađe i osminu prihoda u eventualnoj trgovačkoj razmeni sa novim zemljama.

Okićen titulama i garancijama na sigurnu zaradu Kolumbo kreće na ekspediciju iz Španije 03. septembra 1942. godine, sa tri brod i 87 članova posade. Ploveći na zapad, nakon više od dva meseca, i preplovivši Atlantski okean, mornar imenom  Rodrigo de Triana (Rodrigo de Triana) prvi je ugledao kopno američke obale i tako imenom ostao upamćen na istorijskoj pozornici sveta.

Nakon iskrcavanja na kopno, odnosno ostrvo, Kolumbo mu daje ime Sveti Spasitelj „San Salvador“, a stanovnike naziva Indijancima, uveren da je doplovio na ostrva u neposrednoj blizini Indije. Međutim, prva Kolumbova ekspedicija je istražila većinu Karipskog mora kao i obalu srednje i Južne Amerike.

Iako Kolumbo nikada nije došao do današnjih Sjedinjenih Američkih Država mnogi Amerikanci imaju mišljenje da je on prvi Evropljanin koji je stupio na američki kontinent.

Kolumbov dan se u SAD  slavi 12. oktobra.

Admiral Kristifor Kolumbo se upokojio 12. maja 1506. godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: