Harvarde, odakle ti ime?

13.marta 1639. godine pre tačno 384. godine Univerzitet Harvard (Harvard) u Kembridžu (Cambridge), država Masačusets (Massachusetts) poneće ime po svom meceni, teologu Džonu Harvardu (John Harvard), iako je zvanični osnivač univerziteta Kolonijalno zakonodavstvo Masačusetsa.

Harvard je ujedno najstariji, i jedan od najprestižnijih univerziteta u Sjedinjenim Državama, a takođe spada u prvu najstariju korporaciju osnovanu u Severnoj Americi davne 1636. godine. Tokom prvih godina rada harvardski koledž je prevashodno obučavao Kongregaciono sveštenstvo ali se vremenom njegov nastavni plan sekularizuje i menja tokom 18. veka. Najveće promene dešavaju se krajem 19. i početkom 20. veka u toku mandata Čarlsa Vilijema Eliota (Charles William Eliot) kada je novi istraživački pristup obrazovanju bitno uticao na čitav američki obrazovni sistem, a Harvard pretvoren u istraživački univerzitet.

U posebnost Harvarda svakako spada njegova biblioteka koja čini najveći svetski akademski bibliotečki sisetem čiji sastav broji 79 pojedinačnih biblioteka sa preko 20 miliona knjiga i 400 miliona različitih rukopisa. Pobrojane biblioteke opslužuje oko 1000 bibliotekara. Univerzitetski kompleks, pored učionica, sadrži parkove, stadion, veslački i atletski klub, knjižaru i crkvu, sve svrsishodno i prema potrebama njegovih studenata.

Da li je potrebno napomenuti i da na Harvardu predaju gotovo najistaknutiji profesori iz celog sveta, a kada je reč o školarini i ostalim troškovima (smeštaj, udžbenici, putni troškovi i sl.) prema objavljenim podacima sa veb stranice Harvarda, za školsku 2019-2020 godinu bilo je potrebno izdvojiti između 73.800 i 78.200 hiljada dolara. Za nas možda najinteresantniji podatak jeste činjenica koju nakon istraživanja iz 2017. godine objavio ovaj univerzitet, a posle ankete koju je sproveo širom Evrope nad 288.076 ispitanika bele boje puti, sa zaključkom da su na celom Evropskom kontinentu Srbi najmanje rasistički narod. Harvard je pripadajući deo Ajvi lige (Ivy Leage) koja broji osam univerziteta i u svoje redove prima samo najbolje.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.