Konsultacije o mandataru, predsednik razgovara sa predstavnicima liste „Mi-glas iz naroda“

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade Srbije, razgovorom sa predstavnicima liste „Mi- glas iz naroda“.

Aleksandar Pavić iz te liste stigao je u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike nešto pre 8.30 časova sa još dvoje saradnika.

Lista „Mi glas iz naroda“ osvojila je 13 mandata na decembarskim izborima, ali je u međuvremenu došlo do podela u tom pokretu.

Vučić je u ponedeljak, 26. februara započeo konsultacije o mandataru, a razgovore je obavio sa manjinskim listama – Politička borba Albanaca se nastavlja Šaip Kamberi i Ruska stranka Slobodan Nikolić.

Njihovi predstavnici su u odvojenim izjavama za medije naveli da neće biti deo vlade. Kamberi je ponovio da se zalaže za integraciju Albanaca u državne institucije, posebno na lokalu, a Nikolić je naveo da ga interesuje mesto predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom u Skupštini Srbije.

Na Andrićevom vencu bili su i predstavnici liste Saveza vojvođanskih Mađara, kao i liste čiji su nosioci Usame Zukorlić i Tomislav Žigmanov, a predstavnici obe liste očekuju nastavak saradnje sa naprednjacima u vlasti.
Narednih dana očekuje se nastavak konsultacija sa listama SNS, SPS, dok su predstavnici lista Srbija protiv nasilja i koalicije NADA najavili da neće doći.

Saopštenjem se oglasila SDA Sandžaka, a ta partija traži odlaganje konsultacija dok se o izborima ne oglasi, kako su naveli, Ustavni sud.

Predsednik predlaže Skupštini kandidata za predsednika vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista i predlaže onog kandidata koji može da obezbedi većinu za izbor vlade.
Posle izbora 17. decembra, ukupno je 10 izbornih lista prešlo cenzus.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.