logo transparend vojvodina uzivo

Vučić: Cilj – 140 ili 150 milijardi u narednih 10 godina

TIRANA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na Regionalnom samitu o Planu rasta za Zapadni Balkan i ekonomskom približavanju u Tirani.

Vučić je uoči samita ocenio da su povezivanje ekonomija, uklanjanje prepreka i napredak ka jedinstvenom tržištu „veliki ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju“ Srbije i regiona i boljoj budućnosti za sve građane.

Na samitu koji se održava u Kongresnoj Palati razgovaraće se o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan.

Predviđeno je da se održe dve plenarne sesije, koje su posvećene postepenom uvođenju jedinstvenog tržišta i sprovođenju Plana rasta.

Samitu će prisustvovati i komesar Evropske unije za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Lideri Zapadnog Balkana su o Planu rasta u januaru u Skoplju razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD, kada je održan susret „Zapadni Balkan i EU“.

Vučić je juče učestvovao na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani.

Pristup EU fondovima

Odgovarajući na pitanje medija, Vučić je naveo da dijalog Beograda i Prištine neće imati veliki uticaj.

„Ovo stvarno nema veze. Samo ima veze utoliko koliko ćemo da obezbedimo CEFTA mehanizme i sve što smo ranije pričali, slobodni prolaz, protok robe, usluga, kapitala, ljudi. U tom smislu ima, a što se tiče nekih ostalih drugih tema nema“, rekao je Vučić.

„Verujem da je to gotovo do milijardu evra za nas“

Na graničnim prelazima se potroši 26 miliona sati na godišnjem nivou, ostvarila bi se ogromna ušteda. Takođe, ogroman novac izgubi se i na papirologiji.

„Naša su četiri od pet najprometnijih prelaza u ovom delu Evrope. U svakom slučaju još mnogo ćemo morati da uradimo. Ovo je sve realno i konkretno, bez praznih priča tipa ‘sutra ćete u Evropu i tako dalje’. I mi i oni znamo da oni neko vreme neće da odlučuju o tome. Ovo su ozbiljne i značajne reforme, biće i teških stvari za nas, ali tražićemo da od nečega budemo oslobođeni i da dobijemo više vremena. Videćemo kako će to izgledati sa nabavkama sa Kinom“, istakao je Vučić.

Srbija će, prema njegovim rečima, svakako udvostručiti BDP.

„Nisam govorio o novcu, koji ide u okviru plana rasta, ja sam uvek skeptik, ali ako mi ispunimo ono što je dogovoreno, onda sam siguran da će to biti značajna sredstva. Verujem da je to gotovo do milijardu evra za nas“, kaže on.

Cilj je da imamo 140 ili 150 mlrd BDP u narednih 10 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u narednih 10 godina svakako da udvostruči privredu, odnosno da smatra da će Srbija imati 140 ili 150 milijardi BDP-a.

On je to rekao novinarima u Tirani povodom izjave evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da će zemlje Zapadnog Balkana, zahvaljujući planu rasta, udvostručiti privredu i dodao da će Srbija u tom periodu svakako da je udvostruči.

„Ići ćemo i preko toga. To će biti izuzetan rezultat, zamislite da imate 140 ili 150 milijardi BDP“, rekao je on.

Dodao je da su zeleni koridori sa EU važni.

„To je važno jer su ljudi videli da je važno da potrošimo 26 miliona sati, samo dvostruko da umanjimo to, da ne pričamo o kvalitetu robe, goriva, plaćanja vozača. Kada bi dobili te zelene koridore sa EU, bilo bi važno. Jer kada čekate 2 dana na Horgošu, logično da će vozači da izaberu drugi put. Zato je to važno za nas, da nastavimo da gradimo, obilazimo. Pričam o železnicama. Ima tu mnogo posla i za to je potrebno mnogo novca. Novac ide zajedno sa planom rasta. Ja sam skeptik, ali ako ispunjavamo dogovoreno, siguran sam da će novac biti značajan i da je to 1 mlrd evra za nas“, rekao je on.

Od marta zeleni koridori

Vučić je istakao da su govorili o uspostavljanju jedinstvenog, najpre regionalnog tržišta, kao i približavanju onome što se zove jedinstveno evropsko tržište, što će za naše ljude da znači puno, a pre svega za naše poslovne veze sa Evropom.

Vučić je naveo da će to puno značiti i za privatne i državne kompanije, ali i za ljude koji će da imaju jeftiniju robu.

„Za ljude koji će da žive neuporedivo lakše i da imaju mnogo koristi od toga. Mnogo teških poslova je tu pred nama“, naveo je Vučić.

Dodao je da je dogovoreno da se uvede i dodatna kontrola i da već u Podgorici za nekih meseci i po dana, kada bude novi sastanak, možemo da govorimo onome šta smo uradili.

„Kada šaljete doznake iz inostranstva i zemalja Evropske unije, tu se plaćaju značajni procenti koji ne dolaze ni do konačnog korisnika i koji ne ostaju davaocu doznaka, to je taj Single European Payment Area – SEPA, što bismo već do prekraja godine mogli ljudima koji žive u inostranstvu da omogućimo i značajno da olakšamo, ali pre svega više novca za one koji su primaoci tih para od svojih najbližih. I verujem da do marta možemo da uvedemo tzv. zelene koridore, što bi bila strašna vest i izuzetna novost za sve naše ljude, za strahoviti napredak“, rekao je Vučić.

„Formiraćemo u Beogradu tim za plan rasta“
„Danas je bio suštinski važan dan, kada radite stvari od suštinskog značaja za naše ljude, pre svega za naše poslovne veze sa Evropom, ali i ljude koji će da imaju mnogo koristi od toga“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodavši da će kada se vrati u Beograd napraviti tim kojim će najverovatnije rukovoditi ministar finansija Siniša Mali i svakog dana njega i predsednika vlade izveštavati o tome kako i na koji način napredujemo u realizaciji Plana rasta i ekonomskog približavanja.

„Plan rasta može da udvostruči ekonomije za 10 godina“

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Tirani da je Plan rasta za Zapadni Balkan ambiciozan, te da bi njime zemlje u regionu udvostručile svoje ekonomije u narednih 10 godina.

„Imamo poverenje u Zapadni Balkan da može iskoristiti ove benefite. Mislimo da je ovaj plan može da doprinese udvostručenju ekonomije Zapadnog Balkana u narednih 10 godina, što znači da smanji jaz u razvoju sa EU prosekom“, rekao je on na početku sastanka lidera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana EU za rast na Zapadnom Balkanu.

„Kompleksna pitanja moraju da budu rešena“

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Tirani da kompleksna pitanja među državama na Zapadnom Balkanu moraju da budu rešena u bilateralnom dijalogu i ne smeju da utiču na multilateralne odnose.

Varhelji stigao na Samit

Evropski komesar za proširenje EU Oliver Varhelji stigao je na Samit.

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je na Regionalni samit u Tirani o Planu rasta za Zapadni Balkan i ekonomskom približavanju.

Predsednika Srbije je ispred Kongresne palate na crvenom tepihu dočekao premijer Albanije Edi Rama.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.