Preostala vam je hrana od juče i možda niste u mogućnosti da odvadite deo već podgrejete celu posudu hrane. I opet ne pojedete sve, pa se postavlja pitanje – šta sad?
Možete li ostatak podgrevati ponovo sutradan?- Budući da se kvalitet hrane smanjuje svaki put kad se hrana podgreje, najbolje je podgrejati samo potrebnu količinu – navode USDA reference.
Iako se kvalitet hrane može umanjiti višestrukim podgrevanjem, verovatno je potrebno to učiniti više od dva puta da bi se to i primetilo.
Da li je bezbedno podgrevati hranu više puta?
BBC časopis „Good Food“ ne savetuje da podgrevate ostatke hrane više puta jer to može povećati rizik od trovanja hranom.
Kada se hrana hladi presporo ili nije temeljno zagrejana, u njoj se mogu razmnožiti štetne bakterije.
Prehrambene smernice kažu da se hrana ne sme držati na temperaturi iznad četiri stepena Celzijusevih duže od dva sata. U okviru tog vremena je treba ohladiti, a onda spakovati u hladnjak ili zamrzivač.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.