logo transparend vojvodina uzivo

Koliko je preporučena razlika u temperaturi unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha? Savet kako da uštedite novac

Već danima smo pod uticajem toplog vazduha koji nas tera da aktiviramo klima-uređaje. Ponekad u tome preterujemo, natempiramo možda i nešto „hladniju“ atmosferu u prostoriji, pa kada izađemo napolje, doživimo „temperaturni šok“.

Koliko je zapravo preporučeno da bude razlika u temperaturi između sobe koja je pod klimom i temperature napolju?

Istina je da postoje ograničenje koliko stepeni klima-uređaj može realno da ohladi kada se uporede dve temperature. Kako stručnjaci navode, sistem za klimatizaciju je dizajniran da prilagodi do 20 stepeni razlike između spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha, piše „Wm henderson inc“, dok je preporučen nivo vlažnosti od oko 55 odsto.

Dakle, ako je temperatura napolju 32 stepena Celzijusa, vaša klima će vrlo brzo da postigne temperaturu od 21 stepen, recimo. Međutim, ako je temperatura napolju 37 stepeni, to će biti vrlo teško postići, a da klima uređaj ne radi više nego što treba i izazove probleme viška vlage.

Zaključak je da, ako je vaš klima-uređaj podešen na diferencijal veći od 20 stepeni, verovatno je da će klima raditi i ceo dan i nećete moći da postignete željenu temperaturu. To samo može da izazove veću potrošnju novca.

Savet: Na koju temperaturu treba da postavite klimu ako je napolju 37 stepeni?

Najbolje je da temperatura vaše prostorije bude između 24 i 27 stepeni. Tu malu temperaturnu razliku možete da potpomognete zavesama, posebno ako vam prostorija gleda u tom trenutku na sunčanu stranu. Naravno, podrazumeva se da pozovete klima-servis koji će da očiste filtere kao i njene zavojnice.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.