logo transparend vojvodina uzivo

Krađe dokumenata na letovanjima su česte: Evo šta treba da uradite ako ostanete bez pasoša i novca

Počela je sezona letovanja, a gubitak ili krađa pasoša i novca nažalost nije neuobičajna situacija.

Rizik od krađa je povećan u toku turističke sezone, zbog čega se preporučuje da u vozilima ne ostavljate dokumenta, kofere, torbe i ostale vredne stvari.

Bez dokumenata, posebno pasoša, nije moguće nastaviti putovanje niti se vratiti u svoju zemlju.

Šta ako ostanete bez pasoša?

O krađi ili gubitku dokumenata odmah obavestite policiju zemlje u kojoj se nalazite i obavezno tražite da vam izdaju potvrdu o gubitku.

Vodite računa o tome da u nekim zemljama mogu da odbiju da vam izdaju potvrdu ukoliko ne znate broj pasoša, vozačke dozvole ili lične karte, odnosno dokumenta koji ste izgubili. Zato obavezno pred putovanje zapišite sebi negde te podatke, a preporučljivo je da sa sobom nosite i fotokopije pasoša i ličnih dokumenata.

Nakon prijave policiji, uputite se u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo vaše zemlje kako biste dobili putni list sa kojim možete da se vratite u zemlju. Sa tom listom ne možete da putujete u drugu zemlju, već isključivo možete da se vratite samo u Republiku Srbiju, odnosno zemlju koja je vaše zvanično prebivalište.

Povedite računa i o tome da je u nekim zemljama neophodna i viza, a taj problem možete takođe da rešite u diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Šta ako vam ukradu novac i platne kartice?

Ukoliko ste izgubili novac ili platnu karticu, pored prijave policiji, obavezno prvenstveno prijavite krađu i banci koja vam je izdala karticu.

Ne brinite ukoliko ste ostali bez svih novčanih sredstava i nemate novca da se vratite u zemlju jer postoji način da vam prijatelji ili porodica uplate novac na račun diplomatsko-konzularnog predstavništva koje će vam potom isplaiti novac na ruke.

Vaši rođaci ili porodica mogu da se obrate Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu koje će im dati preciznu informaciju kako da vam dostave novac.

 

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.