Koliko dugo piletina sme da stoji u frižideru, a koliko u zamrzivaču?

Koliko dugo piletina sme da stoji u frižideru, a koliko u zamrzivaču?

Čuvanje piletine u frižideru je zgodno, ali mnogi ljudi se mogu zapitati koliko dugo mogu bezbedno da čuvaju piletinu i na ovom mestu. Kuvana i sirova piletina može se čuvati od nekoliko dana do godinu dana. Količina vremena koje traje može da varira u zavisnosti od toga da li je zamrznuta ili u frižideru.

Koliko dugo piletina traje u frižideru?

Sirova piletina se može držati u frižideru otprilike 1-2 dana. Isto važi i za sirovu ćuretinu i drugu živinu. U međuvremenu, kuvana piletina može da izdrži u frižideru otprilike 3-4 dana. Čuvanje piletine u frižideru pomaže u usporavanju rasta bakterija, jer bakterije imaju tendenciju da rastu sporije na temperaturama ispod 4°C.

Piletinu treba čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi, u slučaju da treba da čuvate piletinu duže od nekoliko dana, najbolje je da je čuvate u zamrzivaču. Sirovi komadi piletine mogu se čuvati u zamrzivaču do 9 meseci, dok se celo pile može zamrznuti do 1 godine. Kuvana piletina može da se čuva u zamrzivaču 2-6 meseci, piše Healthline.

Kako znati da li se piletina pokvarila?

Ako ste piletinu ostavili u frižideru duže od nekoliko dana, postoji šansa da se pokvarila.

Važno je da se obrati pažnja na promene boje. Sirova i kuvana piletina koja počinje da dobija sivo-zelenu boju se pokvarila. Tačke sive do zelene plesni ukazuju na rast bakterija. Takođe možete da obratite i pažnju na teksturu, piletina koja ima ljigavu teksturu se pokvarila. Ispiranje piletine neće uništiti bakterije. Umesto toga, to može proširiti bakterije sa živine na drugu hranu, pribor i površine, izazivajući unakrsnu kontaminaciju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: