Kako telo reaguje ukoliko se izbaci beli hleb iz ishrane?

U našoj kulinarskoj kulturi beli hleb je široko zastupljen. Osim što pruža osećaj sitosti zbog velikog sadržaja prostih ugljenih hidrata, nutricionisti se uglavnom slažu sa ocenom da ova namirnica ne nudi gotovo ništa od nutritivnih vrednosti koje su korisne za organizam.
Inače, prosti ugljeni hidrati se nazivaju tako jer se sastoje od jednog ili dva molekula šećera. Organizam ih apsorbuje u trenutku i naglo podiže nivo šećera, da bi posle kratkog vremenskog perioda taj nivo naglo opao. Iako su hidrati glavno “gorivo” za funkcionisanje organizma, prosti ugljeni hidrati, uključujući beli hleb, prave više štete nego koristi.
Zbog svega navedenog, ako se odlučite da izbacite ovu namernicu u potpunosti iz vaše ishrane, evo koje pozitivne efekte možete da očekujete u vrlo kratkom vremenskom periodu.
Gubitak kilograma
Izbacivanje prostih ugljenih hidrata iz ishrane pospešiće telo da izbacuje višak vode. Usled toga doći će do gubitka viška kilograma, jer će se smanjiti proces stvaranja glikogena u telu koji vezuje vodu.
Kao što je pomenuto, proste hidrate telo apsorbuje u trenutku što vodi ka hemijskim procesima koji za rezultat imaju zadržavanje tečnosti u telu. Ako se hranite složenijim ugljenim hidratima, poput žitarica ili hleba od celog zrna, oni se u telu potpuno drugačije ponašaju. Složeni hidrati deluju sporo, organizam ih apsorbuje u dugom vremenskom periodu, postepeno, te na taj način ne može doći do zadržavanja tečnosit u telu.
Nestaće osećaj nepotrebne gladi
Zadržimo se još malo na važnom biohemijskom procesu delovanja prostih hidrata. Ako jedete beli hleb, kao što je već rečeno, šećer u krvi naglo raste, a posle nekog vremena naglo opada. Sve ovo pravi haos u telu. Mozgu se šalju nejasni signali, koji se ne procesuiraju pravilno, pa se pojavljuje želja za hranom onda kada u suštini niste zaista gladni.
Sve ovo vodi ka začaranom krugu gojaznosti, impulsivnog prejedanja, nepotrebnog uzimanja hrane što dalje uzrokuje brojne probleme.
Povećanje nivoa energije i poboljšanje probave
Beli hleb ne sadrži vlakna iz žitarica koja su vrlo važna u zdravom funkcionisanju creva. Hrana bogata prostim šećerima uzrokuje pojavu opstipacije, bolove u stomaku što dalje vodi ka osećaju nelagode, a poznato je da zapušena creva mogu imati loš uticaj i na psihiloško stanje kod nekih osoba.
Ugljeni hidrati su najvažaniji izvor energije za organizam, ali ako se biraju pravilno. Prosti šećeri samo delimično vraćaju osećaj snage, nakon čega sledi osećaj umora. Žitarice, hidrati iz voća i povrća u tom pogledu mnogo su bolji izbor jer se luče postepeno i telu doziraju neophodnu energiju. Ako napravite odluku i beli hleb u potpunosti eliminišete iz ishrane, vrlo brzo ćete osetiti poboljšanje u vidu boljeg raspoloženja i osećaja energičnosti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.