NOVI SAD – Novi Sad je sve više popularan kako među domaćim, tako i među stranim turistima. U ponudi je pored obilaska grada, Petrovaradinske tvrđave, kulturnih institucija, noćnog života, i gastronomska ponuda.
Međutim, šta je ono što posetioci žele da probaju i šta je ono za šta vežu naš grad:
1. „Vojvođanski“ specijaliteti sa mesom
Pod vojvođanskim specijalitetima podrazumevaju se tradicionalna jela sa ovih prostora koja su se vekovima unazad spremala. Neka jela su preuzeta iz drugih nacionalnih kuhinja, negde u potpunosti, negde modifikovana, ali ipak je ljubav prema mesu ostala je večna odrednica ovog kraja. Različite vrste mesa upokovane u sada već, poznate gurmanske specijalitete, ponuda su skoro svih menija u gradu.
Od glavnih jela tu se izdvajaju čuvene bečke šnicle, zatim ćufte u sosu, dimljeno meso sa kupusom, kao i pekarskim krompirom, svinjska rebarca, ali i juneće i pileće meso spremljeno na različiti načine.
Ne treba zaboraviti na ukusne sosove koje smo preuzeli iz austrougarske kuhinje, a danas se redovno spremaju uz mesne specijalitete.
Roštilj je nezaobilazna stvar kada je reč o gurmanluku u Novom Sadu i to je nešto što se više nalazi na kioscima brze hrane.
Pored glavnih jela sa mesom, ne treba zaboraviti ni čuvenu supu koja sleduje pre jela, a ona je domaćinska stvar na ovim prostorima, pogotovo u kućama i restoranima u Novom Sadu.
Od supa izdvajaju se juneća, pileća, jagnjeća, posebno pripremljena sa knedlama.
Ove specijalitete, za koje se često veže sinonim „vojvođanska jela“ možete jesti u svim salašima kojima obiluje Novi Sad i njegova okolina, od Lazinog salaša, do Pajinog i Brkinog salaša, ali i u restoranima poput Plava frajla, Kuća mala, Stara pesma, Kamelot, Kod Fazana, Veliki….
2. Indeks sendvič
Većina turista iz Srbije kada stigne u Novi Sad uglavnom zna da traži ovaj popularni sendvič koji je napravljen upravo u Novom Sadu. Indeks sendvič napravljen je pre tačno 4 decenije, a godinama kasnije zaživeo je među svim stanovnicima grada i stekao kultni status među brzom hranom.
Danas se ovaj, a nekada sendvič namenjen studentima, koji se sastoji od šampinjona, toljenog sira i šunke, prodaje među brojnom masom koja dođe u posetu srpskoj Atini, a posebno je na glasu kod Beograđana.
Novosadski izum – indeks sendvič može se pronaći u brojnim lokalima brze hrane specijalizovani za ovaj delikates poput Tetak indeks sendvič, Indeks Maja, Indeks šestica, Indeks Haus 021, Indeks Mirjana, Indeks Vanesa…
3. Slatke delicije – štrudle, knedle i krempite
Slatke delicije poput štrudli, knedli i krempita su još jedna poznata novosadska stvar. Nije strano da smo ove čuvene deserte preuzeli iz bečke kuhinje, ali da su oni podjednako dobri kao oni koji se jedu u Beču.
Mnogi turisti znaju to i zato traže da jedu štrudle, knedle i krempite na novosadski način.
Štrudle, kao poznato jelo od dizanog testa sa makom, rogačem, orasima, višnjama, jabukama mogu se pronaći u Novom Sadu veoma često. Naime, sve manifestacije koje uključuju hranu, od Zimzolenda do Noćnog bazara sigurno će u ponudi imati štrudle novosadskih domaćica. Pored toga, štrudle se mogu pronaći u brojnim novosadskim pekarama…
Knedle su čuveni slatkiš napravljen od krompira, okruglog oblika. One izvorne koje pamtimo iz kuhinje naših baka, pune se sa šljivama ili nekim džemom, a danas u modernoj varijanti imamo širok izbor knedla sa najrazličitijim ukusima, od čokolade, vanile, raznog voća, lešnika, džemova itd. Knedle se u Novom Sadu mogu pronaći u objektu specijalizovanim za knedle Ferdinand knedle, ali u nekim novosadskim restoranima poput Kućerak na ribarcu, Brauhaus, Sokače…
Krempite, čije ime samo po sebi kazuje jeste pita sa kremom. Ovaj stari kolač nastao je na prostoru nekadašnje Austrijskog carstva. Postoje različite varijacije ovog kolača, a u Novom Sadu su one sastavni deo mnogih poslastičarnica. Najlepše krempite možete probati u poslastičarnicama Šeherzada, Evropa, Siti, Carigrad, Figaro, ali i na Petrovaradinskoj tvrđavi, u restoranu Terasa.
4. Riblji paprikaši
Riblji specijaliteti su još jedan segment kuhinje koji se rado jede u Novom Sadu. Veliki broj čardi dozvoljava razne vrste ukusnih jela sa ribom, od kojih se izdvajaju riblji paprikaši. Tu je i riba na žaru, sevrvirana uz bareni krompir i blitvu…
Dobre riblje specijalitete u Novom Sadu se uglavnom jedu na čardama Akva Dorija, Mačak, Kućerak na ribarcu, kod Braše,… kao i u restoranu Fiš i Zeleniš, konobi Riba ribi grize rep…
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.