logo transparend vojvodina uzivo

Koje su izmene za upis u katastar nepokretnosti? (VIDEO)

SRBIJA – Pojavile su dezinformacije koje su zbunile građane, a ništa se nije promenilo u samom postupku upisa u Katastar nepokretnosti.

Kako navodi pomoćnik direktora Sektora za razvoj i inovacije RGZ Darko Vučetić, promenila se konačna demontaža starog koruptivnog modela. Ova reakcija nekih interesnih grupa i zamena teza je čist odgovor na zadržavanje tog koruptivnog modela.

Radi se o promeni koja se odnosi na papire i isprave koji su nastali pre juna 2018. godine, koji su, dakle, stari 10, 20 i 40 godina. To se više ne predaju u Katastar, već profesionalnom korisniku ili advokatu, geodetskoj organizaciji, oni te papire pripremaju i utvrđuju činjenično stanje. Ako je sve u redu, papiri se šalju Katastru na upis.

„Uvođenjem profesionalnog korisnika, ubrzan je proces provere papira. Ukoliko nešto nije u redu sa dokumentima, profesionalac će uputiti ljude kako da se ispravi situacija“, objašnjava Darko Vučetić.

Ono što se danas plaća je rešenje problema, a kako dodaje Vučetić, to što vas je sprečavalo 40 godina da upišete u katastar vašu nekretninu i budete sigurni da imate kapital, jer neupisani objekti su mrtav kapital, onda se obraćate profesionalcu.

I ta cifra od neke 24.000 dinara, nije posebna cena ako vam je sve čisto, ali ako ima nekih kompleksnosti u slučaju, biće koji dinar više, zaključuje Vučetić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.