logo transparend vojvodina uzivo

Ko su regionalni milioneri koji ulažu u hotele sa pet zvezdica?

Sudeći po broju realizovanih i najavljenih investicija u hotele, čini se da, bez obzira na to šta im je osnovni biznis, vlasnici krupnog kapitala vole da investiraju u hotele, i to one luksuzne. Argumenata je napretek –  luksuzni hoteli ostvaruju dobre rezultate, profitabilniji su i brži je povrat ulaganja prema pisanju Bloomberg Adria.
„Hotelski biznis nije profitabilan na kratke staze, jer ima znatno duži rok vraćanja uloženih sredstava. Čak i do 15 godina. Izuzetak su luksuzni hoteli, sa visokim cenama, gde se taj rok skrati. Da biste brže povratili uložena sredstva u hotelijerstvu, potrebno je da imate vrhunsku ponudu, na svetskom nivou. Da se ponudi više nego što gost očekuje. Da kroz hotelske i druge turoperatere gosti hvale te hotele, jer samo oni zadovoljni predstavljaju najbolju preporuku ovom biznisu”, objasnio je ranije u intervjuu Novostima Miroljub Aleksić, srpski biznismen koji je pre više od dve decenije privatizovao prvi hotel.

SRBIJA

U rukama petorice biznismena 36 luksuznih hotela 

Luksuzne hotele na Kopaoniku, Zlatiboru, u Vrnjačkoj Banji, kao i na najatraktivnijim lokacijama u regionu drže Miodrag KostićMiroslav MiškovićPredrag MatijevićFilip Cepter i Miroljub Aleksić. I ovaj „peterac” u vlasništvu ima ukupno 36 hotela i svi su kategorisani s četiri ili pet zvezdica.

Prvi je hotel privatizovao Miroljub Aleksić

Miroljub Aleksić, vlasnik Alko grupe, nije zadovoljio svoje poslovne apetite samo proizvodnjom poznatih brendova konditorskih proizvoda i šporeta, već je svoje poslovno carstvo proširio i hotelima.

Njegova grupacija A hoteli prvi je korporativni hotelski lanac u Srbiji. U okviru njega posluje pet hotela, tri su kategorisana s pet zvezdica, a dva sa četiri.

Foto: A.K./ATAImages

Prvi hotel Aleksić je kupio 2003. u Bukovičkoj banji. Aukcijska privatizacija hotela Izvor u Bukovičkoj banji smatra se najuspešnijom privatizacijom u hotelijerstvu u istočnoj Evropi.

Aleksićev je i hotel Tornik, hotel sa pet zvezdica na Zlatiboru. Vrednost najluksuznijeg turističkog objekta na Zlatiboru procenjuje se na 50 miliona evra.

Goste Miroljub dočekuje i u Vrnjačkoj Banji, i to u dva hotela. U hotelu  Park, koji ima pet zvezdica, i hotelu Slatina, koji ima četiri zvezdice. Pored ova četiri hotela u okiviru hotelskog lanca A hoteli posluje i hotel Sloboda u Šapcu.

“Radim puno, i to sistematično i organizovano. I volim da vidim rezultate svoga rada. Novac mi nikada nije bio cilj, već je on uvek dolazio kao rezultat dobre procene i tog napornog rada. I novac nije imao nikakvog uticaja, niti me je promenio. Možda zato što je moja porodica uvek bila imućna”, rekao je svojevremeno za E-kapiju  Aleksić.

Mišković ima najveći hotel u srpskoj prestonici

Hotel Interkontinental prvi je hotel koji je Miroslav Mišković kupio 2008. godine, na javnoj licitaciji, za 148,8 miliona evra. U nadmetanju za Intekontinental Mišković se takmičio sa Miodragom Kostićem i Filipom Cepterom, koji su dali zajedničku ponudu, ali i grčkim Lampisom, koja je većinski vlasnik hotela Hyatt.

Izlicitiravši najvišu cenu, Delta postaje vlasnik hotela i nakon rekonstrukcije gostima otvara vrata u decembru 2013. godine pod imenom Crowne Plaza. Ovo je trenutno najveći hotel u prestonici, koji se prostire na 33.000 kvadratnih metara.

Photo: A.K./ATA

Investira u Sloveniji i krajem 2017. u centru Ljubljane otvara hotel Interkontinental.

U oktobru 2021. godine, počeo je da radi Miškovićev hotel – Indigo.

Svoj hotelski portfolio Mišković nastavio je da jača preuzimanjem hotela Radisson Collection Old Mill u junu prošle godine. I ne namerava da se na tome zaustavi.

Kako je najavio Andrej Sovrović, direktor Delta hotela, kompanija Miroslava Miškovića na leto počinje izgradnju Delta distrikta, u Bloku 20 na Novom Beogradu, u okviru kog će se nalaziti i luksuzni hotel Interkontinental. Delta, prema rečima Sovrovića, pored Interkontinentala, planira otvaranje još jednog hotela u glavnom gradu.

Kostić zagospodario regionom

Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe, u turizam je uložio više od  500 miliona evra.  Danas je ovaj srpski biznismen vlasnik 14 hotela, u četiri države Adria regiona –  Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Čini se da niko bolje od njega nije pokazao da kapital probija i najtvrđe političke barijere ukoliko za to postoje ekonomski interesi.

Na Jadranu Kostić ima 11 hotela –  osam u Crnoj Gori, dva u Hrvatskoj i jedan u Sloveniji, i to na najatraktivnijim lokacijama. Većinski je vlasnik (53 odsto) aerodroma Portorož, a poseduje i golf teren koji se prostire na 80 hektara.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Sve je počelo sa hotelom Grand Kopaonik, koji je prva investicija Miodraga Kostića u turizam, pre tačno 15 godina.

Nakon toga uložio je u objekat smešten na obroncima Fruške gore – MK lake resort i novosadski hotel Sheraton.

Tržište Slovenije Kostić je otvorio 2015. godine, kada je za 25 miliona evra kupio prestižni Skiper Resort na slovenačkoj obali, u čijem je sastavu i hotel Kempinski Palace sa pet zvezdica. U januaru 2019. svojoj turističkoj imperiji MK grupa dodala je i većinsko vlasništvo  aerodroma (53 odsto) u Portorožu.

Na hrvatskom primorju Kostić ima hotel Kempinski Adriatic i  Petram Resort & Residences.

U Crnoj Gori Kostić je manjinski vlasnik dva prestižna hotelska kompleksa – Budvanske Rivijere i Svetog Stefana u okviru kojih posluje osam hotela.

Matijević i dobija i poklanja hotele

Petar Matijević, najveći zemljoposednik na prostorima bivše Jugoslavije i nekrunisani kralj mesa ne gospodari samo mesarama, klanicama i oranicama, već i hotelima. U Novom Sadu Matijević gazduje u hotelima Aleksandar i Centar, kao i turističkim naseljem Ribarsko ostrvo. U Zrenjaninu je vlasnik hotela Vojvodina.

Vlasnik zgrade Jugoexporta u Kolarčevoj, jednog od najlepših zdanja u Beogradu, postao je 2016. Ovo velelepnu zgradu, koja je izgrađena davne 1923. i koja je kulturno dobro grada, preuredio je u hotel.

„Moj otac je bio nosač kofera 1930. godine i najviše vremena je provodio baš na tom mestu, ispred zgrade u Kolarčevoj 1, gde su čekala gospoda sa prtljagom. Ja nisam planirao da uzmem ovaj objekat, nego su moji sinovi išli na licitaciju i kupili zgradu na moj rođendan”, otkrio je svojevremeno Matijević za Blic.

Poklon ocu za 63. rođendan sinove je koštao 7,3 miliona evra.

U januaru ove godine Matijević je u svoj hotelski portfolio dodao i Slavija hotel, državno preduzeće u čijem je sastavu kula od 16 spratova, u kojoj se nalazi hotel Slavija i manji novi hotel Slavija Lux, odnosno Slavija Garni. Za proširenje svog hotelskog carstva izdvojio je oko 25 miliona evra.

„Kralj lonaca“ vlasnik šest hotela, a sedmi gradi

Biznismen Filip Cepter, poznat po trgovini i proizvodnji kuhinjskog posuđa i medicinskih aparata i  kozmetike, poseduje najvredniji hotel u Vrnjačkoj Banji – Zepter hotel Vrnjačka Banja, koji se prostire na 5.000 kvadratnih metara duž glavne Promenade u Vrnjačkoj Banji.

Ime Zepter nosi i hotel u Kozarskoj Dubici, koji je otvoren 2010.

Photo: Milan Maricic/ATAImages

„Odavde sam otišao davne 1969. godine u Beograd gde sam studirao. Nakon deset godina preselio sam se u Austriju, potom u Monako, gde sam već 22 godine. Kompanija Zepter je investirala četiri miliona evra u izgradnju hotela top kvaliteta u Kozarskoj Dubici. Ovo je po sadržaju jedinstvena investicija koja se sa ekonomskog aspekta neće nikada vratiti, ali ja sam ovom investicijom dao sebe i to je moj poklon opštini – rekao je Filip Cepter na otvaranju hotela u rodnoj Kozarskoj Dubici za E-kapiju.

Početkom decembra 2014. u strogom centru Beograda otvoren je i Zepter hotel Beograd.

U Bajinoj Bašti, nezvanično najbogatiji čovek srednje Evrope, u vlasništvu ima Zepter hotel Drina i Zepter vilu Drina, a u Banjaluci Zepter Hotel Palace.

No, tu Filip Cepter nije stao.

Sredinom prošle godine predstavio je projekat novog hotela Palas u Banjaluci. Na mestu nedovršenog dela hotela Palas u centru Banjaluke biće izgrađen novi. Novi hotel najavljuje se kao najluksuzniji objekat u Republici Srpskoj, koji će biti visok više od 100 metara. Na ovom projektu radio je svetski poznati arhitekta Hani Rašid i očekuje da bude završen za tri godine.

HRVATSKA

Polonijo obnavlja kultni hotel na Krku

Vrbnički građevinski i turistički biznismen Josip Polonijo krajem prošle godine kupio je na Krku Vilu Gaj i hotel Učka, jedan od omišljanskih hotela koji mnogima budu nostalgiju. Pa se tako, i vili i hotelu, nakon godina propadanja, investicijom Polonija, smeši vedrija budućnost.

“Što se hotela Učka tiče, nadam da ćemo ga na vreme završiti te da će, ako sve bude teklo kako se još uvek nadam, obnovljeni i ulickani baštinski hotel otvoriti svoja vrata gostima već ove sezone. Ne bude li gotov za ovu, biće, sasvim sigurno, gotov za sezonu 2025. godine”, kaže Polonijo za Novi list.

Osim ova dva nedavno otkupljena objekta, Polonijo je na Krku u svoj vlasnički list ranije upisao obnovljene Ville Riva, konobe Mulić, restoran Fish House i bivši disko klub, na poluostrvu Pesja.

Kako je najavio, smeštajno-ugostiteljsku ponudu na kojoj trenutno intenzivno radi planira da zaokruži izgradnjom turističko-ugostiteljskog objekta na Pesji.

Uporedo s ulaganjima u revitalizaciju nekih od najatraktivnijih malih objekata na omišaljskoj obali, Polonijo radi i na razvoju projekta gradnje kampa za 600 gostiju u okolini Vrbnika, mini-rizorta Porto Re u Kraljevici s deset vila, ali i izgradnji butik-hotela u Rijeci, s 22 smeštajne jedinice.

Polonijo je poznat i po uhodanom poslu izgradnje luksuznih kamenih kuća za odmor i ruralnih vila s bazenima. Njegova sad već poprilično snažna turistička kompanija upravlja objektima u Vrbniku, Risiki, Garici, u Vrhu i jezeru Sabljaci, kojih je otprilike 15.

Mamić ulazi u posao s hotelima

Vlasnik trgovačkog lanca Tommy Tomislav Mamić planira da sagradi kompleks s četiri zvezdice Vila Rosina u Splitu. Ovaj kompleks imaće 73 smeštajne jedinice s oko 150 kreveta. Rok za završetak radova je početak 2026. godine. Vila Rosina na Bačvicama njegov je prvi izlet u turistički sektor.

Mamić je, kako kažu, posle bolnice, najveći poslodavac u Hrvatskoj. U grupi Tommy (maloprodajni lanac, pekarsko-poslastičarska kuća Bobis i mesna industrija Petason iz Solina) radi između 4.500 i 4.600 radnika.

U svojoj poslovnoj karijeri Mamić nije imao većih kontroverzi. Jedini ozbiljniji sudski proces imao je 2014, kada se suočio s optužbom za utaju poreza od 1,5 miliona kuna jer je otpisivao kućni nameštaj kao poslovni trošak. Ipak, ceo iznos je podmirio objasnivši da se radilo o raznim tumačenjima knjigovodstvenih dokumenata.

Grgić uložio i u hotel i u luksuzni kamp

Hotelima nije odoleo ni Dubravko Grgić, nezvanično najbogatiji čovek regiona i „kralj osiguranja“.  On je u svoj poslovni portfolio 2016. godine, upisao podgoričke Medora hotele i letovališta u Podgori. U pitanju su dva hotela s više od 500 smeštajnih jedinica i jedan auto-kamp. Oba hotela nalaze se u Podgori – princezi hrvatskog Jadrana, uz jednu od najlepših plaža na hrvatskoj obali.

Grgić je većinski vlasnik Agram grupe, koja posluje u oblastima osiguranja, lizinga, tehničkih pregleda, medicine, bankarstva i hotelijerstva i turizma.  Njegovo bogatstvo procenjuje se na preko tri milijarde evra

„Kralj toalet papira“ gradi dva luksuzna hotela 

Hercegovački biznismen Petar Ćorluka, koji stoji iza poznatog hrvatskog brenda ve-ce papira „Teta Violeta“, krenuo je prošle godine u rekonstrukciju hotela Hrvatska u Baškoj Vodi. Ćorluka je ovaj hotel na Makarskoj rivijeri kupio od Ministarstva državne imovine 2019. godine za 6,1 milion evra. Rekonstrukciju je usporila pandemija, ali i čekanje  građevinske dozvole za objekat uz hotel za koji je investitor rekao da vredi oko 20 miliona evra.

Pre kupovine hotela u samom centru Baške Vode, koji ima 136 smeštajnih jedinica, od čega je 128 soba i osam apartmana, ovaj biznismen u svoj turistički portfolio upisao je dva hotela.

Jedan u Sarajevu – Colors Inn, s pet zvezdica, i drugi u rodnom mestu Grude, kome, kako je najavio, planira da promeni izgled ulaganjem u izgradnju modernog tržnog centra i luksuznog hotela.

Tržni centar se gradi na mestu nekadašnjeg hotela Grude, koji je srušen čim ga je Ćorluka  kupio i odlučio da na mestu oronule zgrade sagradi novi.

„Za hotel se tek radi idejno rešenje projekta, a za tržni centar projekat je već završen”, rekao je za klix.ba Ćorluka, koji je uz svoje biznise otvorio i dom za stare i nemoćne, kao i dečji vrtić.

Navodno, Ćorluka je kupio i zemljište na Biloševcu od 30.000 kvadrata, gde ima ili je imao nameru da izgradi hotel sa pet zvezdica.

I tu se spisak ne završava. Hrvoje Pezić, predsednik uprave HOK osiguranja, u čijem su vlasništvu tri hotela pod brendom Hilton, nedavno je objavio i da gradi hotel na Ugljanu.

I Pavo Zubak je tokom 2023. otvorio novi hotel s pet zvezdica Valadrion resort, nakon što je uložio u hotel Ikador u Iki.

BOSNA I HERCEGOVINA

Zukić doveo Hilton u BiH

Halim Zukić, bosanskohercegovački biznismen, zaključio je franšizni ugovor sa jednim od najvećih svetskih lanaca hotela Hilton i najavio otvaranje dva luksuzna hotela, jednog u Mostaru – Neretva Mostar Tapestry Collection by Hilton i jednog u Sarajevu – Hampton by Hilton Sarajevo City Centre.

Hotel Neretva u Mostaru, jedan od predratnih simbola ovog grada, za koji je ugovoreno da sada bude Hilton, Zukić je kupio 2003.

Istorijski dragulj Mostara imaće nakon rekonstrukcije šarmantan i poseban stil Tapestry Collection by Hilton, smeštajni kapacitet od 80 soba, restoran i spektakularnu terasu, kao i lounge i lobby bar, zatvoreni bazen sa spa i fitnes centrom. Prvobitna autentičnost i fasada hotela ostaće netaknuti sa očuvanom istorijskom i arhitektonskom vrednošću.

Hampton by Hilton Sarajevo City Centre u Ulici maršala Tita imaće smeštajni kapacitet od 98 soba. Planirana je obnova postojećih fasada objekta uz očuvanje njihovog karaktera i uloge koju imaju u ambijentalnoj celini ulice.

Ovo je prva Hiltonova franšiza u Bosni i Hercegovini i predviđeno je da oba hotela budu otvorena do 2026.godine.

Osim toga, Zukić je i  investitor projekta ViLand resort. Projektom je predviđena izgradnja hotela i spa centra, šest jezera, bungalova, zona za šatore, centra za zdravlje i adrenalinskog parka, kao i velikog broja ugostiteljskih i šoping objekata.

“Osim navedenog, rizort će imati još sadržaja koji su u domenu poslovne tajne”,  rekao je Zulkić za E-kapiju 2017. godine, kada je prvi put ViLand resort najavljen.

Međutim, sedam godina kasnije, najveći broj najavljenih sadržaja čeka da bude izgrađen.

Inače, Zukić je vlasnik većeg broja firmi u BiH, koje posluju s različitim uspehom, a oprobao se i u politici 2016. godine. Bio kandidat tadašnje koalicije SDA-SBB za gradonačelnika Visokog.

SLOVENIJA

Hoteli su magnet za strance

Najveći deo turističkog smeštaja u Sloveniji je u vlasništvu kompanije Sava Turizem, koja doslovno kontroliše hotelsku industriju na Bledu i poseduje Terme 3000, lečilište u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i hotele Bernardin.

Srpski biznismen Miodrag Kostić navodno je zainteresovan da kupi i 41,7 odsto  kompanije Sava Turizme, međutim, iz kompanije MK grupa za Bloomberg Adriju kažu da trenutno planovi kompanije nisu usmereni na ulaganja u nove hotele.

“U ovoj i sledećoj godini planirane investicije usmeravamo u postojeći portfolio, dodatno podizanje kvaliteta usluge na još viši nivo i razvoj samih destinacija”,  navode iz MK grupe.

Ostale velike hotele u Sloveniji drže stranci. Portoroški hotel Palas je u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića, jedini ljubljanski hotel Interkontinental sa pet zvezdica izgradio je srpski tajkun Miroslav Mišković. Više od polovine hotela u Rogaškoj Slatini u vlasništvu je ruskih vlasnika, u neki hoteli su u rukama Austrijanaca i Italijana.

Ipak, neke zanimljive priče napisali su lokalni hotelijeri.

Među njima vredi izdvojiti priču o kripto-milioneru Damianu Merlaku, koji je kupio četiri hotela u Bohinju. Hotel Bohinj u Ribčevom Lazu je otvoren za goste, dok hoteli Zlatorog i Vogel tek čekaju renoviranje.

Zlatarna Celje, koja je u vlasništvu porodice Albreht, otvorila je 2022. godine najveći Grand Plaza hotel i kongresni centar u centru Ljubljane. Pre nekoliko godina je u BTC-u izgradila i Hotel Plaza Ljubljana. Kasnije je uključen u lanac hotela Radisson i preimenovan u Radisson Blu Plaza Hotel. Porodica Albreht zauzela je 30. mesto na listi najbogatijih Slovenaca u 2023. sa procenjenom vrednošću imovine od 79,8 miliona evra.

Posebnu priču donosi i hotel Grand u Kopru, koji je obnovio vlasnik Aleš Piščanec.

Aleš Piščanc je preduzetnik iz Kopra koji je pre pet godina od DZS-a i Terma Čatež kupio Hotel Koper na Koparskoj rivijeri, renovirao ga u hotel s četiri zvezdice i promenio mu ime u Grand Koper.

Hotel Jama u Postojni, u vlasništvu  milionera Marjana Batagela, takođe je otvorio svoja renovirana vrata pre pet godina. Batagelj je pre nekoliko godina kupio i prestižni hotel u Jezerskom, Vilu Planika. U renoviranje hotela je uložio od 3,5 do 3,7 miliona evra, kažu njegove procene.

SEVERNA MAKEDONIJA

Tanevski pola veka u hotelijerstvu

Done Tanevski jedan je od najuspešnijih i najiskusnijih biznismena i dugogodišnji direktor najveće makedonske hotelske kompanije Makedonija Turist. U ugostiteljstvu je više od 50 godina. Uspešnim ulaganjem u depozite i hartije od vrednosti učvrstio je pozicije Makedonija Turista i doveo 2000. godine Holiday In u Makedoniju.

Član je nadzornog odbora ove kompanije i vlasnik 21,5 odsto kapitala.

Forbs ga je svrstao među pet najbogatijih Makedonaca.

„Ako imaš sreće da uhvatiš voz, uđi i idi, ako ti se ne sviđa, možeš da siđeš na prvoj stanici, a ako nastaviš, niko te ne može uhvatiti“, rekao je jednom prilikom Tanevski za Magazin turizam.

U okviru kompanije Makedonija Turist posluju Holiday In, Turist, Karpoš, Jadran, Bristol, Belvi, Vodno i dva restorana.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.