logo transparend vojvodina uzivo

Mišković, Kostić, Aleksić, Matijević i Cepter gazduju u 36 hotela

Hotelijerstvo je unosan posao. Da može biti zlatni rudnik, prepoznali su i mnogi domaći biznismeni, pa su svoje poslove razgranali ka ovoj grani privrede. Luskuzne hotele na Kopaoniku, Zlatiboru, Vrnjačkoj Banji, kao i na najatraktivnijim turističkim lokacijama u region drže Miodrag Kostić, Miroslav Mišković, Petar Matijević, Filip Cepter i Miroljub Aleksić. Iz godine u godinu konstantno ulažu hotelijerstvo – renoviraju, kupuju i grade prema pisanju Bloomberg Adria.

Ovaj, renasansno, biznis orijentisan, „peterac“ u vlasništu ima ukupno 36 hotela i svi su kategorisani sa četiri ili pet zvezdica.

Prvi je hotel privatizovao Miroljub Aleksić, pre 21 godinu.

Hotelski biznis nije profitabilan na ‘kratke staze’, jer ima značajno duži rok vraćanja uloženih sredstava. Čak i do 15 godina. Izuzetak su luksuzni hoteli, sa visokim cenama, gde se taj rok skrati.Da biste brže povratili uložena sredstva u hotelijerstvu, potrebno je da imate vrhunsku ponudu, na svetskom nivou. Da se ponudi više nego što gost očekuje. Da kroz hotelske i druge turoperatere gosti hvale te hotele, jer samo oni zadovoljni predstavljaju najbolju preporuku ovom biznisu” rekao je u jednom intervjuu Aleksić.

Ekspanzija Miškovića posle prodaje Maxija

Hotel Interkontinental, prvi je hotel koji je Miroslav Mišković kupio 2008. godine, na javnoj licitaciji, za 148,8 miliona evra. U nadmetanju za Intekontinental Mišković se takmičio sa Miodragom Kostićem i Filipom Cepterom, koji su dali zajedničku ponudu, ali i grčkim Lampisom, koja je većinski vlasnik hotela Hyatt.

Izlicitiravši najvišu cenu, Delta postaje vlasnik hotela i nakon rekonstrukcije gostima otvara vrata u decembru 2013. godine pod imenom Crowne Plaza. Ovo je trenutno najveći hotel u prestonici, koji se prostire na 33.000 kvadratnih metara.

Iste godine, Mišković je preuzeo i hotel Park koji se nalazio u sklopu ugostiteljskog preduzeća Stari grad, a koji je neposredno pre toga kupila firma Invej Predraga Rankovića Peconija. Delta je 2012. godine renovirala hotel i u njega uložila dva miliona evra. Hotel Park Mišković je prodao 2019. godine.

U poslovima hotelijarstva Delta počinje da se širi osam godina kasnije, nakon prodaje trgovinskog lanca Maxi belgijskoj grupaciji Delhaize, za rekordnih 932,5 miliona evra i izlaska iz biznisa osiguranja prodajom udela Generali grupi.

U novembru 2016. Mišković kupuje hotel Holidey inn u Beogradu i BelExpo centar, a godinu kasnije poslove sa hotelima širi i na susedne zemlje. Investira u Sloveniju i krajem 2017. u centru Ljubljane otvara hotel Interkontinental, jedini hotel sa pet zvezdica u Ljubljani.

Mišković je imovinu hotela Holidey inn i BelExpo, izdvojio i pripojio, sredinom septembra 2022. novoosnovanom preduzeći Belekspo Property, a potom 30. decembra iste godine prodao firmi Savooja doo, koja je povezana i sa Zekstra grupom.

U oktobru 2021. godine, sa radom je počeo Miškovićev hotel – Indigo. Ovaj hotel nalazi se na ekskluzivnoj lokaciji, u samom centru pešačke zone Beograda, između Knez Mihajlove i Čika Ljubine ulice. Hotel čine dva rekonstruisana i adaptirana objekta koja datiraju iz 19. i 20. veka.

Svoj hotelski portfolio Mišković je nastavio da jača preuzimanjem hotela Radisson Collection Old Mill u junu prošle godine. I ne namerava da se na tome zaustavi.

Kako je najavio Andrej Sovrović, dirktor Delta hotela, kompanija Miroslava Miškovića na leto počinje izgradnju Delta distrikta, u Bloku 20 na Novom Beogradu. u okviru kog će se nalaziti i luksuzni hotel „Interkontinental“.

Delta, prema rečima Sovrovića, pored Interkontinentala, planira otvaranje još jednog hotela u glavnom gradu.

Kostić zagospodario regionom

Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe, u turizam je investirao preko 500 miliona evra.  Ovaj srpski biznismen uložio je u 14 hotela, u četiri države Adria regiona –  Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Čini se da niko bolje od njega nije pokazao da kapital probija i najtvrđe političke barijere ukoliko za to postoje ekonomski interesi.

Na Jadranu Kostić ima 11 hotela –  osam u Crnoj Gori, dva u Hrvatskoj i jedan u Sloveniji, i to na najatraktivnijim lokacijama. Većinski je vlasnik (53 odsto) aerodroma Portorož, a poseduje i golf teren koji se prostire na 80 hektara.

Sve je počelo sa hotelom Grand Kopaonik, koji je prva investicijom Midoraga Kostića u turizam. Pre tačno 15 godina MK grupa  potpisala je sa Agencijom za privatizaciju ugovor o prodaji turističkih objekata Internacionala CG na Kopaoniku, po ceni od 23 miliona evra. Tako je Kostić postao vlasnik hotela Grand, hotela Sunčani vrhovi (Apartmani Konaci), restorana Zvrk i stambene jedinice na Kopaoniku.

Nakon toga uložio je u objekat smešten na obroncima Fruške gore – MK lake resort, kao i u beogradski 88 rooms hotel i novosadski hotel Šeraton. Hotel 88 rooms prodao je 2019, a većinski vlasnik Šeratona u Novom Sadu, sada je njegov sin Aleksandar.

Tržište Slovenije Kostić je otvorio 2015. godine, kada je za 25 miliona evra kupio prestižni Skiper Resort na slovenačkoj obali, u čijem je sastavu i hotel Kempinski Palace sa pet zvezdica. U januaru 2019. svojoj turističkoj imepriji MK grupa dodala je i većinsko vlasnišvo  aerodroma (53 odsto) u Portorožu.

Kostić je, navodno, prema pisanju domaćih medija, zainteresovan da kupi i 41,7 odsto slovenačke kompanije Sava, koja preko svoje firme Sava turizam poseduje hotele na Bledu, Terme 3000, lečilište u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i hotele Bernardin. Međutim, iz kompanije za Bloomber Adriu negiraju takve napise.

„Trenutno planovi kompanije nisu usmereni na ulaganja u nove hotele, a u ovoj i sledećoj godini planirane investicije usmeravamo u postojeći portfolio, dodatno podizanje kvaliteta usluge na još viši nivo i razvoj samih destinacija“, kažu iz MK grupe.

Na hrvatskom primoriju Kostić ima hotel Kempinski Adriatic, smešten u Savudriji, u hrvatskom delu Istre. Ovaj hotel je deo portfolija MK grupe od 2017. godine. Pored njega u Savurdiji Kostić ima i Petram Resort & Residences, turističko-rezidencijalni kompleks na gotovo 85.000 m2, koji raspolaže sa 55 vila i 197 apartmana. Zaštitni znak Petrama je najduži infinity rooftop bazen u Evropi, dug 105 metara, sa koga pogled seže sve do Italije.

U Crnoj Gori Kostić je manjinski vlasnik dva prestižna hotelska kompleksa – Budvanske Rivijere i Svetog Stefana u okoviru kojih posluje osam hotela. Hotelska grupacija Budvanska Rivijera prostire se duž plaže duge 12,5 km i predstavlja najveću turističku kompaniju u Crnoj Gori. Ovaj kompleks obuhvata šest hotela: Slovensku plažu, Aleksandar hotel, hotel Mogren, Castellastva hotel Petrovac, Palas hotel i Palas Lux Petrovac. Hoteli na Svetom Stefanu – Miločer i Sveti Stefan uživaju reputaciju najluksuznijeg letovališta crnogorskog primorja.

Matijević i dobija i poklanja hotele

Petar Matijević, najveći zemljoposedenik na prostorima bivše Jugoslavije, i nerunisani kralj mesa ne gospodari samo mesarama, klanicama i oranicama, već i hotelima. U Novom Sadu, Matijević, gazduje u hotelima Aleksandar i Centar, kao i turističkim naseljem Ribarsko ostrvo. U Zrenjaninu je vlasnik hotela Vojvodina.

Vlasnik zgrade Jugoexporta u Kolarčevoj, jednog od najlepših zdanja u Beogradu. postao je 2016. Ovo velelepnu zgradu, koja je izgrađena davne 1923. i koja je kulturno dobro grada preuredio je u hotel.

„Moj otac je bio nosač kofera 1930. godine i najviše vremena je provodio baš na tom mestu, ispred zgrade u Kolarčevoj 1, gde su čekala gospoda sa prtljagom. On je tu radio. Ja nisam planirao da uzmem ovaj objekat, nego su moji sinovi išli na licitaciju i kupili zgradu na moj rođendan“, otkrio je tada Matijević.

Poklon ocu za 63. rođendan, sinove je koštao 7,3 miliona evra.

U januaru ove godine Matijević je, u svoj hotelski portfolio dodao i Slavija hotel, državno preduzeće u čijem  sastavu je kula od 16 spratova, u kojoj se nalazi hotel „Slavija“ i manji novi hotel „Slavija Lux“, odnosno „Slavija Garni“. Za proširenje svog hotelskog carstva izdvojio je oko 25 miliona evra.

„Predstoji nam projektovanje i gradnja novog hotela na mestu kule. Pokušaćemo da ga završimo do održavanja međunarodne izložbe EXPO 2027. To će biti naš poklon za EXPO“, rekao je nakon kupovine hotela Slavija Matijević, za BBA

„Kralj lonaca“ vlasnik šest hotela, a sedmi gradi

Biznismen Filip Cepter, poznat po trgovini i proizvodnji kuhinjskog posuđa i medicinskih aparata i  kozmetike, poseduje najvredniji hotel u Vrnjačkoj Banji – Zepter hotel Vrnjačka Banja.

On je u svoj pohod na Vrnjačku banju krenuo početkom 2017. kada je kupio, u strogom centru, najpoznatije srpkse banje, hotel Zvezda 1 za 1,4 miliona evra. Ukupna površina hotela je 11.500 kvadratnih metara, što znači da je cena kvadrata na najluksuznijem mestu u Vrnjačkoj Banji novog vlasnika koštala oko 130 evra.

Vrlo brzo, Cepter je za 77 miliona dinara kupio i  nedovršeni objekat koji se naslanja na  hotel Zvezda 1, poznat kao „Zvezda 2“. Reč je o hotelu sa šest spratova i oko 1.000 projektovanih soba, čija je izgradnja stala devedesetih godina prošlog veka.

Ove dve hotelske jedinice danas čine jedinstvenu celinu Zepter hotel Vrnjačka Banja, koji se prostire na 5.000 m2 duž glavne Promenade u Vrnjačkoj Banji. Zepter hotel Vrnjačka Banja dobija godinama zlatnu medalju srpskog banjskog turizma.

Ime Zepter nosi i hotel u Kozarskoj Dubici, koji je otvoren 2010.

„Odavde sam otišao davne 1969. godine u Beograd gde sam studirao. Nakon deset godina preselio sam se u Austriju, potom u Monako, gde sam već 22 godine. Kompanija Zepter je investirala četiri miliona eura u izgradnju hotela top kvaliteta u Kozarskoj Dubici. Ovo je po sadržaju jedinstvena investicija koja se sa ekonomskog aspekta neće nikada vratiti, ali ja sam ovom investicijom dao sebe i to je moj poklon opštini – rekao je Filip Centar na otvaranju hotela u rodnoj Kozarskoj Dubici.

Početkom decembra 2014. u strogom centru Beograda otvoren je i Zepter hotel Beograd.

U Bajinoj bašti, nezvanično najbogatiji čovek srednje Evope, u vlasništvu ima Zepter hotel Drina i Zepter vilu Drina, a u Banja Luci Zepter Hotel Palace.

No, tu Filip Cepter nije stao.

Sredinom prošle godine predstavio je projekat novog hotela Palas u Banja Luci. Na mestu nedovršenog dela hotela Palas u centru Banjaluke biće izgrađen novi. Novi hotel najvljuje se kao najluksuzniji objekat u Republici Srpskoj koji će biti visok više od 100 metara. Na ovom projektu radio je svetski poznati arhitekta Hani Rašid i očekuje da bude završen za tri godine.

Aleksić: Novac mi nikad nije bio cilj

Miroljub Aleksić, vlasnik Alko grupe, nije zadovoljio svoje poslovne apetite samo proizvodnjom poznatih brendova konditorskih proizvoda i šporeta, već je svoje poslovno carstvo proširio i hotelima.

Njegova grupacija A hoteli, prvi je korporativni hotelski lanac u Srbiji. U okviru njega posluje pet hotela, tri su kategorisana sa pet zvezdica, a dva sa četiri.

Prvi hotel Aleksić je kupio 2003. u Bukovičkoj banji. Aukcijska privatizacija hotela Izvor u Bukovičkoj banji, smatra se najuspešnijom privatizacijom u hotelijerstvu na području Istočne Evrope. Tokom rekonstrukcije i dogradnje hotela, udvostručena je kvadratura starog hotela i uređen je kompleks na devet hektara. Hotel se danas prostire na preko 32.000 kvadratnih metara, kategorisan je sa pet zvezdica, a tokom 14 godina rada dobio je 30 domaćih i međunarodnih priznanja za uspešan rad.

Aleksićev je i hotel Tornik, jedini hotel sa 5 zvezdica na Zlatiboru. Vrednost najluksuznijeg turističkig objekat na Zlatiboru procenjuje se na 50 miliona evra.

Goste Miroljub dočekuje i u Vrnjačkoj banji, I to u dva hotela. U hotelu  Park, koji ima pet zvezdica i hotel Slatina koja ima četiri zvezdice. Hotel Park otvoren je 14.jula 2021.godin, a hotel Slatina 2020.

Pored ova četiri hotela u okivuru hotelskog lanca A hoteli posluje i hotel Sloboda u Šapcu.

„Radim puno, i to sistematično i organizovano. I volim da vidim rezultate svoga rada. Novac mi nikada nije bio cilj, već je on uvek dolazio kao rezultat dobre procene i tog napornog rada. I novac nije imao nikakvog uticaja, niti me je promenio. Možda zato što je moja porodica uvek bila imućna“, rekao je jednom prilikom za medije Aleksić.

– U realizaciji teksta pomogli su Bloomberg Adria analitičari Jelena Zindović i Nemanja Đurđević

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.