Ko se smeje zlo ne misli! Srećan Međunarodni dan šale (VIDEO/ANKETA)

NOVI SAD – Danas se obeležava Međunarodni dan šale, poznatiji i kao prvi april. Već dugi niz godina, ljudi širom sveta proslavljaju ovaj dan uz mnogo šale i smeha, bez griže savesti, jer on predstavlja jedinstvenu priliku da se svi malo više našalimo, a da se niko ne naljuti.

Iako ćete danas bezbroj puta čuti neizbežno „Aprilili-li“, da li ste upoznati sa njegovim poreklom?

Prema prvoj verziji, 1. april, kao dan šale je nastao davno, u 16. veku, kada je pomeren dan Nove godine sa 25. marta na 1. januar. Pre toga se, u mnogim evropskim gradovima, Nova godina slavila 25. marta, a slavlje je trajalo čak sedam dana, odnosno do 1. aprila.

Smatra se da su pristalice novog datuma Nove godine zbijali šale sa onima koji su ga i dalje slavili do 1. aprila.

Prema drugoj verziji, tokom 18. veka, smatralo se da ovaj datum vuče poreklo još od biblijske ličnosti Noja. Prema jednom članku iz  engleskih novina objavljenom 1789. godine, 1. aprila je Noje prvi put poslao golubicu, prerano.

Tu je i treća verzija, koja tvrdi da su prvoaprilske šale nastale u drevnom Rimu. Prema toj priči, smatra se da su Rimljani i Kelti praznovali festival šala u vreme prolećne ravnodnevnice koja se događa blizu datuma današnjeg Dana šale.


U mnogim zemljama šale su prisutne tokom celog dana, dok se u pojedinim zemljama, poput Australije, Velike Britanije i Južnoafričke Republike, šale i smiclice prave samo do podneva, a onaj ko se šali posle podne naziva se “aprilskom ludom” (April Fool).

Istraživanja tvrde da je smeh lekovit, prvenstveno jer umanjuje stres. Upravo zbog toga, neka vam današnji dan bude povod da nekom izmamite osmeh na licu i time mu ulepšate dan.

Glavni cilj ovog Međunarodnog dana su isključivo dobronamerne šale i smicalice koje nikoga neće povrediti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: