Znate li koja su vaša prava kao potrošača? (VIDEO/ANKETA)

NOVI SAD – Danas se obeležava Svetski dan potrošača, koji je ustanovljen nakon obraćanja predsednika Džona F. Kenedija, američkom Kongresu 15. marta 1962. godine. On je tada predložio četiri osnovna prava potrošača, koja je Kongres prihvatio, a to su: pravo na bezbednost, pravo na informisanost, pravo na izbor i pravo da potrošač bude saslušan.

U našem video prilogu pogledajte kakva su potrošačka iskustva Novosađana:

Cilj obeležavanje ovog dana je unapređivanje i zaštita osnovnih prava potrošača. Na sajtu Sektora za zaštitu potrošača piše:

  • Ukoliko je roba koju su su potrošači kupili neispravna, imaju prava da je reklamiraju, a da dobiju drugu robu, da se popravi ili da im trgovac vrati celokupni iznos.
  • Potrošači moraju da imaju na raspolaganju bezbednu hranu i da deklaracija navodi sve sastojke koje hrana sadrži, kao i datum isteka roka.
  • Cene roba i usluga moraju biti jasno istaknute i razumljive svim potrošačima, a ukoliko se potpisuje ugovor – on ne sme da sadrži odricanje od bilo kog potrošačkog prava.
  • Zakonom je zabranjeno obmanjujuće poslovanje – ako vam neko daje besplatno neku robu, a pritom traži da platite.
  • Zakon omogućava da odbijete robu koju niste naručili a stigne vam na adresu.
  • Kada je u pitanju prodaja „od vrata do vrata”, potrošač se može predomisliti u roku od dve nedelje i otkazati robu ili uslugu.
  • Zakon o zaštiti potrošača uređuje i turističke usluge, pa ako turistička agencija ne pruži uslove iz ugovora – potrošač ima prava da traži i druge odgovarajuće usluge bez dodatnih troškova. Takođe, ako zbog agencije ne bude realizovano putovanje, agencija mora da vrati novac.

 

Svaki građanin Srbije se u određenom trenutku nalazi u ulozi potrošača – pri kupovini hrane, električnih uređaja, garderobe, planiranju putovanja.

Potrošač očekuje da roba koju kupuje, odnosno usluga koju nabavljaju, ima određeni kvalitet koji podrazumeva pogodnost za upotrebu robe i delotvornost usluge, ispravnost, sigurnost, pouzdanost.

U cilju zaštite svojih građana, država propisuje zakone kojima se garantuju osnovna prava potrošača – pravo na zaštitu zdravlja, bezbednosti i imovinskih interesa i stara se da se oni sprovode.

Stoga je ovaj deo sajta namenjen Vama, Potrošaču, kako bi Vam pomogao da se upoznate sa svojim pravima, kao i efikasnijim načinom za njihovo uspešno realizovanje.

Zakon o zaštiti potrošača ne primenjuje se na ugovorne odnose dva fizička lica, već se primenjuje kada ugovor zaključuju potrošač (fizičko lice) i pravno lice, odnosno preduzetnik.

Ove godine tema Svetskog dana prava potrošača je “Tranzicija ka čistim izvorima energije”.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: