Čiz kejk (Chessecake) ste sigurno bar jednom probali, pošto je u poslednjih par godina postao rado viđen “gost” na svim trpezama.
Dok ste ga jeli, da li ste zapitali ko se setio da napravi toliko ukusan desert i to ni manje, ni više nego sa sirom?
Iako mnogi veruju da je nastao u Njujorku, istorijske činjenice govore da je prvobitna verzija torte sa sirom nastala pre 4000 godina u Grčkoj.
Veruje se da je u Grčkoj torta od sira bila jedinstveni izvor energije, samim tim, bila je neizostavni deo svakog obroka.
Izgleda da se istorija ponavlja?
Jedina razlika je u tome što smo je obogatili sastojcima, i da je osim Grka, sada jede ceo svet!
U prvoj knjizi recepata koja je štampana davne 1545. godine, čizkejk je opisan kao “slatka hrana na bazi brašna”.
Ukus i izgled kakav nam je danas poznat, dobija tek u 18. veku, zahvaljujući Evropljanima koji su dodali jaja u recept, kako bi se kolač “podigao” tokom pečenja.
Čizkejk možda i ne bi doživeo toliku popularnost, da nije toliko prilagodljiv!
Mi ga danas pravimo na razne načine, Grci na primer od sira koriste isključivo fetu ili mizitru, Nemaci preferiraju sveži sir, dok Japanci koriste kombinaciju kukuruznog skroba i belanaca.
Možda su mnogi pomislili da nam je originalna verzija recepta za čizkejk dosadila, s obzirom da smo dobili varijantu sa limunom, nutelom, kokosom… ali istina leži u tome da je toliko prilagodljiv da ga ne možemo pokvariti, bilo šta da dodamo!
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.