Karađorđe posle ustanka boravio i u Petrovaradinu – rođen je pre 261 godinu, a dve stvari vezuju ga za Novi Sad

NOVI SAD – Na današnji dan, pre čak 261 godinu, rođen je Đorđe Petrović, poznatiji kao Karađorđe. Tim povodom, prisetimo se priče koja povezuje predvodnika Prvog srpskog ustanka sa Novim Sadom i Petrovaradinskom tvrđavom, u kojoj je, navodno, boravio.

Prvi srpski ustanak, jedan od najznačajnijih događaja koji je nagovestio oslobađanje Srbije, odigrao se na praznik Sretenje, 15. februara 1804. godine. Tada se u Orašcu okupilo više stotina uglednih Srba i njihovih pratnji i hajduka, a Karađorđe je predvodio ustanak.

Viđen je kao hrabra, opasna ličnost, bez kompromisa, „urođenog“ autoriteta.

Ukratko, ustanak je trajao godinama, Srbija predvođena Karađorđem borila se za svoju nezavisnost od Osmanskog carstva sve do 1813. godine.

Rusi su te godine „popustili“ i mirom u Bukureštu odobrili povratak turske vojske u ustaničku Srbiju, što je bilo dovoljno da se slomi srpski otpor i postojeću odbranu.

Karađorđe je, uvidevši da nema više borbe, krenuo ka Austriji.

Najpre je prešao Savu, gde je sa pratnjom došao u Zemunski kontumac.

Kontumac u Zemunu bio je prvi bedem odbrane i oblik sanitarne zaštite i socijalne izolacije od zaraza, osnovan u prvoj polovini 18. veka, na granici Osmanskog carstva i Austrogarske.

Na putu do Austrije, poznato je da je boravio u Golubincima, ali u Petrovaradinu.

Foto: Gradske info

Tačnije, Đorđe Petrović Karađorđe bio je u Petrovaradinskoj tvrđavi, ali nije poznato koliko dugo, kao ni kako je tretiran.

Njegova porodica ostala je u Karlovcima, dok je Karađorđe stigao u Grac. Nakon godinu dana u Austriji, otišao je u Rusiju.

Tamo su njegovi savremenici zabeležili da je bio tužan i depresivan, pretpostavlja se, zbog događaja koji su se odvili u Srbiji.

Sa Novim Sadom, Karađorđe je vezan i nazivom stadiona FK Vojvodina.

Foto: Gradske info

FK Vojvodina i, sada ugašeni Juda Makabi, su sedmog maja 1924. godine potpisali ugovor o izgradnji stadiona, da bi konačno, 28. juna iste godine, na istom mestu na kojem se nalazi i danas, stadion bio svečano otvoren.

S obzirom na to da se otvaranje dogodilo na veliki srpski praznik Vidovdan i da se te godine obeležavalo 120 godina od Prvog srpskog ustanka, tadašnji vrh kluba odlučio je da stadion dobije ime “Karađorđe”, u čast sećanja na vođu Prvog srpskog ustanka.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.