Kanadsko tržište šansa za srpske kompanije u IKT sektoru

BEOGRAD – Tržište Kanade, posebno u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i telekomunikacija predstavlja veliku šansu za srpske kompanije, izjavio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

On je na seminaru posvećenom predstavljanju mogućnosti saradnje sa Kanadom, istakao da Kanada postaje značajnije izvozno tržište za plasman IKT usluga, jer i pored robne razmene, i u trgovini uslugama sa Kanadom, Srbija beleži suficit, saopštila je PKS.

Državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević je rekao da je srpski IKT sektor postao vodeći u razvoju kao i da se do 2027. godine očekuje da izvoz ovog sektora dostigne 10 milijardi evra.

Dodao je da Vlada Srbije, prepoznajući značaj digitalizacije i IKT tehnologija, nastavlja sa jakom podrškom razvoju ovog sektora kroz ulaganja u infrastrukturu, podsticaje i edukaciju.

„Samuel Associates“, kompanija specijalizovana za rad sa američkim i evropskim kompanijama koje žele da uđu na tržište Severne Amerike preko Kanade, predstavila je mogućnosti poslovanja na tržištu Kanade.

Generalni direktor „Atlantika“ Džejmi Bejli istakao je da Kanada predstavlja tržište od 40 miliona potrošača, jedna je od najbrže rastućih ekonomija koja ulaže u istraživanje i razvoj, a posebnu pogodnost za poslovanje ovom tržištu daje privilegovan pristup američkom tržištu, zbog čega Kanadu često nazivaju kapijom Severne Amerike.

Prema njegovim rečima, vodeći sektori su poljoprivreda, telekomunikacije, zelene tehnologije, zdravstveni sektor, a posebno je jaka i razvijena startap zajednica.

„Nedostatak raspoloživih profesionalaca u IKT sektoru predstavlja šansu za srpsku privredu“, zaključio je Bejli.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.