Begović o planovima Instituta za zemljište, jednog od najstarijih u Srbiji

BEOGRAD – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović obilazak instituta i naučno-istraživačkih organizacija pod jurisdikcijom ministarstva nastavila je danas posetom Inisitutu za zemljište gde je sa zaposlenima razgovarala o planovima i viziji te jedne od najstarijih institucija u zemlji a čiji naučnici pomažu da Srbija ima dobro zemljište, kvalitetnu hranu i zdravo okuženje.
„Obilazak i razgovor sa zaposlenima u Institutu prilika je da se čuje za potencijale te insitucije, da se vidi u čemu su izuzetni, kakve resurse imaju, u čemu Ministarstvo može da im pomogne“, rekla je Begović i podsetila da je Institut za zemljište osnovan pre 170 godina.
Begović je navela da obilazak naučno-istraživačkih organizacija, odnosno instituta pruža mogućnost da se nadležni upoznaju sa vizijom Instituta, da saznaju za njihovu strategiju i snagu, ali i za izazove sa kojima se suočavaju.
„Institut za zemljište bitan je za poljoprivredu, za životnu sredinu, a bitno je da imamo čisto, dobro zemljište kako bismo imali čistu i kvalitetnu hranu, čisto i zdravo okruženje“, rekla je ministarka novinarima nakon obilaska Instituta.
Za sve to, kako je dodala potrebni su naučnici i istraživanja, kako bi ressavali i neka zagađenja u budućnosti i kako bi sprečavali da dođe do zagađenja resursa bez koga nema života.
  „Danas smo kao Ministarstvo, odnosno ispred Vlade Srbije i države razgovarali i o tome kako možemo da pomognemo da se Institut brže razvija, da se više uključi u međunarodnu saradnju, da prijavlju mnogo više medjunardonih projekata, posebno zato što poseduju znanje i nauku“, navela je ministarka.
Prema njenim rečima, Insitutu za zemljište, je da bi ostvario te ciljeve potrebna mala pomoć u povezivanju i za to je jako bitno da država, odnosno Ministarstvo radi sa svojim institutima, da im pomogne, da Srbiju prikažu u najboljem svetlu i ali i da Srbija od njih ima mnogo više koristi nego što danas imamo.
Direktorka Instituta za zemljište Mira Milinković izrazila je zadovoljstvo što su ona i njeni saradnici imali priliku da upoznaju ministarku Begović sa ciljevima razvoja te institucije kao i da čuju kako Ministarstvo planira budući razvoj naučno-istraživačkog rada.
„Jako nam je bitno da pratimo kako ministarstvo vidi budući razvoj  naučno- istraživačkog rada“, rekla je ona i dodala da im je važno da podstiču i mlade da učestvuju u razvoju nauke o zemljištu.
        Podsetila je da je Insitut za zemljište ustanova koja ima dugu tradiciju, koja je iznedrila brojne projekte značajne kako za državu tako i za region.
„Na nama je i zadatak da nastavimo da širimo znanja, da pratimo inovacije, razvoj, da doprinosimo novim rešenjima u oblasti zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta“, rekla je ona.
Naglasila je da današnji društveni izazovi koji se odnose i na zdravstvenu bezbednost hrane, na upravljanje otpadom poljoprivrednim zemljištem, od Instituta upravo to zahtevaju i dodala da je na njima zadatak da nađu najbolja rešenja koja će da doprinesu zajednici, kako otvaranju novih radnih mesta, ali takođe i brojnim rešenjima koje će doprineti celoj društvenoj zajednici.
Poseta je sprovedena kao deo šireg plana za obilazak svih instituta koji rade u Republici Srbiji i detaljnog upoznavanja sa njihovim radom, uspesima i postignućima,  ali   i problemima sa kojima se suočavaj.
Delegacija Ministarstva je obišla i prostorije instituta – laboratoriju za fiziku, laboratoriju za hemiju, kao i laboratoriju za mikrobiologiju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.