logo transparend vojvodina uzivo

Kako su izgrađene egipatske piramide

Stoje hiljadama godina i spadaju među najtrajnije svetske spomenike.

Egipatske piramide koje izbijaju iz peska u Gizi svedočanstvo su ljudske genijalnosti i inženjeringa. Podignute da obeleže grobnice drevnih faraona, ove velike građevine stoje hiljadama godina.

Kada su drevne egipatske piramide prvobitno podignute, kako u Gizi, tako i drugde, nisu izgledale peščano smeđe kao danas, nego su bili prekriveni slojem sjajne sedimentne stene.

 

Foto: pixabay

Graditelji su koristili oko 6,1 milion tona krečnjaka samo tokom izgradnje.Velika piramida — takođe nazvana Kufuova piramida po faraonu Kufuu, koji ju je naručio tokom svoje vladavine (oko 2551. p.n.e. do 2528. p.n.e.) — najveća je i najstarija od svih stojećih piramida u Gizi. Međutim, njegovo kućište je kasnije preinačeno za druge građevinske radove pod egipatskim vladarima, kao što je bio slučaj sa većinom piramidalnih školjki.Ističu stručnjaci.

Postoje dokazi da je kamenje od omotača počelo da se uklanja za vreme Tutankamonove vladavine (oko 1336. pre nove ere do 1327. pre nove ere), a to se nastavilo sve do 12. veka nove ere.

Na vrhu piramida u Gizi nema ničega, ali prvobitno su bili smešteni kameni vrhovi – takođe zvani piramidioni – prekriveni elektrumom, mešavinom zlata i srebra, prema Megahedu. Piramidoni bi izgledali kao šiljasti dragulji na vrhovima piramida.

 

Foto: pixabay

Većina piramidiona je izgubljena tokom vremena, ali postoji nekoliko preživelih primera u muzejima. Ovi primerci otkrivaju da su piramidoni bili isklesani religioznim slikama.

Britanski muzej  ima krečnjačku piramidionu prekrivenu hijeroglifima iz Abidosa, arheološkog nalazišta u Egiptu, koji prikazuju pokojnike koji obožavaju drevnog egipatskog boga Ozirisa i prolaze kroz mumificiranje od Anubisa sa glavom šakala.

Nakon nje je podignuta Crvena piramida, koju još nazivamo i Severnom i Šišmišjom, najveća od triju piramida kraljevske nekropole Dašur. Ona je prva „prava“, piramida koju mnogi nazivaju savršenom, slična onim slavnim građevinama kojima se danas divi ceo svet.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.