logo transparend vojvodina uzivo

Kako sebi “produžiti“ vikend

Bez obzira da li je u pitanju normalan ili produžen vikend od tri ili četiri dana, pauza na kraju nedelje nikada ne deluje dovoljno dugačko. Postoji više razloga za to, a jedan od njih ima veze sa raspoređivanjem obaveza i vremena u tokom nedelje.

Iako je nemoguće doslovno promeniti trajanje odmora, pravljenje plana, kao i pravilna mentalna pauza mogu činiti vikend “dužim“ i prijatnijim. Za početak, mentalno odvajanje profesionalnog od privatnog života je važan prvi korak.

Može se uporediti sa treningom – ako se mišići previše forsiraju, dolazi do povrede i loših rezultata, tako da dozvoliti sebi odmor od posla je veoma važno.

Odjavljivanje nakon radne nedelje

Kada je mozak konstantno preopterećen profesionalnim svetom, radna nedelja deluje kao da nikada nema kraj. Ako je moguće, dobro je “posao ostaviti na poslu“. Drugim rečima, sve profesionalne obaveze, mejlovi i drugi potencijalni okidači stresa ne smeju biti prioritet vikendima. Postoje slučajevi kada je neizbežno izbeći pojedine zadatke, čak i za vreme odmora, ali najbolje je umanjiti dodatni fizički i mentalni napor i maksimalno iskoristiti pauzu.

Kako bi se postiglo pravilno “odjavljivanje“, neophodno je imati produktivnu nedelju i završiti sve što je potrebno tokom radnih dana. Pravljenje liste prioriteta i poštovati zapisane planove poboljšava efikasnost, a vikend može biti namenjen samo za odmor.

Pravljene plana za vikend

Iako planiranje mnoge ne asocira na relaksaciju, smišljanje zanimljivih načina za provođenje slobodnog vremena može podići raspoloženje i probuditi pozitivne emocije. Sastajanje sa dragim osobama, konačno prijavljivanje na kurs koji je bio na listi želja mesecima ili čak odlazak u novi deo grada, su aktivnosti koje se mogu unapred organizovati i biti motivacija tokom radne nedelje.

Znajući da nakon odrađenog posla postoji uživanje može pomoći u perspektivi i balansiranju privatnog i poslovnog života.  Takođe, pravljenjem plana se lakše izbegava osećaj krivice koji se može javiti nedeljom uveče, kada nastaje razočarenje zbog “neiskorišćenog“ vikenda.

Ravnoteža između zabave i odmora

Ponekada se desi da vikend donosi samo još više obaveza i socijalizacije, a tada je preporučljivo dobro promisliti da li bi prioritet trebalo da bude provođenje vreme napolju ili odmaranje u kući. Slušati telo je veoma važno, jer ono uvek šalje znakove kada je potrebno usporiti. Ako dolazi i do otkazivanja prethodno dogovorenih planova, ne bi trebalo osećati neprijatnost – lično mentalno i fizičko zdravlje je uvek prioritet.

Nekome će više prijati da jedno veče izađe sa prijateljima, ali da naredna dva dana provede u samoći, dok neko želi da ceo odmor provede sa bližnjima i doživljava nova iskustva. Svako ima individualne potrebe i mora ih poštovati, kako bi se napravila prava ravnoteža u svakodnevnim aktivnostima.

Kada se umor od posla nakupi  i socijalizacija deluje teško, dobro je zaista uživati u samoći i opuštanju. Relaksacija može biti vrlo produktivna stvar, samo je važno imati pozitivnu perspektivu i verovati da fizički odmor, poput popodnevne dremke, zapravo znači dobro iskorišćeno vreme.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.