Pogledajte kako raste peti most preko Dunava kod Novog Sada? (VIDEO)

Peti most, Novi Sad, izvor Vojvodina uživo
NOVI SAD – Radovi na budućem, petom mostu preko Dunava teku planiranom dinamikom. Ovo je drugi po veličini infrastrukturni projekat na trasi Fruškogorskog koridora, odmah iza najdužeg tunela koji se gradi u Srbiji.

Vojvodina uživo zabeležila je na terenu kako raste peti most:

Glavna uloga samog mosta, kao deo obilaznice oko Petrovaradina, je da preko njega ide sav teretni saobraćaj sa istoka i severa prema Sremu i dalje ka zapadnoj Srbiji i Bosni i Hercegovini, ukoliko mu odredište nije sam Novi Sad. Ukoliko je to slučaj, teretnjaci će se usmeravati na drumsko-železnički most.

peti most, inforgrafika, izvor Vojvodina uživo
Foto: peti most, inforgrafika, izvor Vojvodina uživo

Sami pripremni radovi obuhvataju izgradnju severnog i južnog kraka pomoćnog mosta od čelične konstrukcije koji će služiti za izlivanje betonskih stubova budućeg mosta. Severni krak će biti dug 278,74 metara i, kao i južni koji je dužine 355 metara, biće postavljen uzvodno od budućeg mosta. Za njihovu lokaciju određene su parcele koje na sremskoj obali obuhvataju Rokov potok istočno od Preradovićeve ulice u Petrovaradinu, kao i nekoliko parcela na kraju Petrovaradinske ade, iza kompleksa nekadašnje „Pobede”.

Radovi će koštati skoro 80 miliona dinara bez PDV-a, a sama privremena dozvola ima rok važnosti od šest meseci. Most će služiti teretnom saobraćaju kao zaobilaznica oko Novog Sada.

Peti most kod Novog Sada deo je Fruškogorskog koridora, koji će povezati Novi Sad i Rumu, kao i sadašnje i najavljene auto-puteve Beograd-Subotica, Beograd-Zagreb, Novi Sad-Zrenjanin-Beograd i Ruma-Šabac.

Ako živite u Novom Sadu, treba da znate da se jedan prilaz mostu, usmeren ka Novom Sad, nalazi uz takozvani kompleks nekadašnje „Pobeda“, sa petljom na Reljkovićevoj ulici čiji će jedan deo biti pretvoren u brzu saobraćajnicu koja vodi do Žeželjevog mosta.

Drugi prilaz, usmeren ka Sremskim Karlovcima, ide uz šumu pored Dunava i biće deo Fruškogorskog koridora. Sa Karlovačkim drumom spaja se petljom u blizini Košarićeve bare, nedaleko od crkve na Tekijama.

Odatle, Fruškogorski koridor nastaviće do dela današnje Ulice Račkog i Mišeluka, pored MOL pumpe, sve do današnjeg Iriškog venca gde će biti tunel ispod Fruške gore dugačak 3,5 kilometra.

Zahvaljujući velikim ulaganjima u infrastrukturu, Novi Sad će postati jedno od glavnih saobraćajnih čvorišta u Srbiji.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.