Kako novi zakon o saobraćaju reguliše vožnju električnih trotineta

SRBIJA – Predlogom izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je upućen na usvajanje Narodnoj skupštini, prvi put se reguliše upotreba električnih trotineta. Predlog je da im se zabrani kretanje po trotoarima, a da najniža starosna granica za upravljanje bude 14 godina.

Slike vožnje trotineta po trotoarima i slalom među pešacima uskoro bi mogle da postanu prošlost. Oko 250.000 električnih trotineta, koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji, postaće vidljivi Zakonu o bezbednosti saobraćaja, što do sada nije bio slučaj.

– Električni trotineti moći će da se voze biciklističkim trakama i stazama, a tamo gde ih nema, kolovozom i to u širini do jednog metra – kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Ukoliko je ograničenje brzine veće od 50 kilometara na sat, trotineti neće moći da se voze, napominje Okanović.

– Kad god se koristi kolovoz mora se nositi fluorescentni ili svetloodbojni prsluk. Zaštitna oprema je obavezna, a to je biciklistička kaciga – ističe Zlatko Belencan iz Uprave saobraćajne policije.

Da novi zakon u određenoj meri destimuliše upotrebu električnih trotineta, smatraju iz Udruženja Sigurne staze. Kao razloge navode nedostatak površina za kretanje i nametanje dodatnih izdataka za dobijanje nalepnice koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

– Kada se neko novo vozilo definiše treba da se gleda koji je uticaj tog vozila na saobraćajni ekosistem, javno zdravlje, zaštitu životne sredine, privredu i ekonomiju. Predlog Instituta za urbanu mobilnost na javnoj raspravi bio je da se trotineti definišu identično kao bicikli – kaže Igor Velić iz Udruženja Sigurne staze.

Zlatko Blencan navodi da još od 2019. godine postoje planovi da se uredi korišćenje lakih električnih vozila.

– Nije ih uredila ni EU, već je ostavila da to urade nacionalna zakonodavstva. Svaki grad je priča za sebe – kaže Belencan.

Sa ozakonjenjem električnih trotineta očekuje se i pojava brojnih operatera koji će ih rentirati, kao što je to slučaj u mnogim zemljama sveta.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.