Kako izgleda najjača erupcija vulkana posmatrana iz svemira (VIDEO)

Najjača vulkanska erupcija u poslednjih trideset godina desila se u decembru 2021. na Hunga Tonga–Hunga Haʻapai, podmorskom vulkanu u arhipelagu Tonga u južnom Tihom okeanu. NASA je utvrdila da je erupcija bila „stotine puta moćnija“ od atomske bombe bačene na Hirošimu.

Erupcija je bila najveća eksplozija zabeležena u atmosferi modernim instrumentima, daleko veća od bilo kog vulkanskog događaja iz 20. veka ili testa nuklearne bombe. Smatra se da je poslednjih vekova samo erupcija Krakatoa iz 1883. bila konkurentna atmosferskim poremećajima.

Kako je izgledala ova snažna erupcija, posmatrana iz svemira pogledajte u videu:

Hunga Tonga–Hunga Haʻapai je 65 km severno od Tongatapua, glavnog ostrva u zemlji i deo je veoma aktivnog vulkanskog luka Tonga–Kermadek ostrva, zone koja se proteže od Novog Zelanda do Fidžija. Na skali indeksa vulkanske eksplozivnosti, erupcija je ocenjena najmanje sa VEI-5. Naučnici su ga opisali kao „magma čekić“, vulkan je na svojoj visini proizveo seriju od četiri podvodna potiska, pomerio 10 kubnih kilometara stene, pepela i sedimenta i izazvao najveću atmosfersku eksploziju zabeleženu modernim instrumentima.

Erupcija je izazvala cunamije u Tongi, Fidžiju, američkoj Samoi, Vanuatuu i duž pacifičkog oboda, uključujući štetne cunamije na Novom Zelandu, Japanu, Sjedinjenim Državama, ruskom Dalekom istoku, Čileu i Peruu. Najmanje četiri osobe su poginule, neke su povređene, a neke se i dalje vode kao nestale u Tongi od talasa cunamija visine do 20 metara (66 stopa). Dve osobe su se udavile u Peruu kada su talasi od 2 metra udarili obalu. Bila je to najveća vulkanska erupcija od erupcije planine Pinatubo 1991. godine i najsnažnija erupcija od erupcije Krakatoa 1883. godine.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.