logo transparend vojvodina uzivo

Kako efikasno smanjiti potrošnju goriva i ostvariti uštedu: Imamo za vas najbolje savete

Evo kako možete efikasno smanjiti potrošnju goriva tokom vožnje.

Nemačka organizacija Tuv Sud pruža korisne savete za ekonomičnu vožnju. Jedan od ključnih saveta je prebacivanje na viši stepen prenosa pri 2000 o/min, što može značajno smanjiti potrošnju goriva za čak pedeset procenata u poređenju sa vožnjom u nižim brzinama.

Automatski menjači automatski optimizuju brzinu vožnje, ali vozači sa manuelnim menjačem treba sami da izaberu odgovarajući stepen prenosa. Osim toga, preporučuje se postepeno kočenje pri nailasku na crveno svetlo umesto naglog kočenja u poslednjem trenutku, što takođe može smanjiti potrošnju goriva.

Prilikom vožnje na auto-putu, izbegavajte brzine veće od 130 km/h jer visoke brzine mogu povećati potrošnju goriva, posebno zbog stalnog kočenja i ubrzanja u saobraćaju.

Takođe je važno osloboditi vozilo nepotrebnog tereta, kao što su dodatna oprema i stvari koje povećavaju težinu vozila. Svaki dodatni kilogram može uticati na potrošnju goriva, pa je preporučljivo ukloniti krovne kofera i nosače za bicikle kada nisu u upotrebi.

Nadalje, redovno proveravajte pritisak u gumama jer gume sa pritiskom nižim od optimalnog za 0,2 bara mogu povećati potrošnju goriva za deset procenata. Održavanje pravilnog pritiska pomaže u smanjenju otpora pri vožnji i doprinosi efikasnijoj potrošnji goriva tokom vožnje.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.