logo transparend vojvodina uzivo

Nove cene goriva: Dizel poskupeo, cena benzina ostala ista

U odnosu na prošlu nedelju, dizel je skuplji za dva dinara, dok je benzin zadržao istu cenu.

Objavljene su nove adminstrativne cene goriva pa će vozači narednih sedam dana benzin plaćati 189 dinara, a dizel 201 dinar.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 21. juna. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je skuplji za dva dinara, dok je benzin zadržao istu cenu.

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je pala na 78,187 dolara, a cena nafte Brent na 82,442 dolara. Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 35,585 evra za megavat-sat.

Cena goriva u Srbiji po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

 

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.