Kako doživeti 122 godine?

Britanska kompanija Eden’s Gate sprovela je istraživanje o najstarijim ljudima na svetu kako bi saznala šta im je pomoglo da žive dugo.

Istraživali su šestoro ljudi koji su imali više od 100 godina. Naravno, ishrana, stres i socioekonomski status su imali ulogu u tome koliko dugo su ovi rekorderi živeli. Spomenuta kompanija navela je da Francuskinja Žanin Luis Kalment bila nastarija osoba na svetu – živela je 122 godine. Jednom prilikom navela je koje tri namirnice je jela svakog dana:

Čokolada

Nju je jela nakon svakog obroka. Iako nekima može da deluje čudno, ova namirnica ima brojne zdravstvene prednosti. Istraživanje je pokazalo da je ona korisna za srce, da pomaže u borbi protiv kancera te zaraznih bolesti koje narušavaju imuni sistem.

Maslinovo ulje

Američko udruženje za bolesti srca (AHA) navodi da maslinovo ulje između ostalog sadrži vitamin E te smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola. Samim tim, rizik od srčanih oboljenja je manji. Rezultati istraživanja su pokazali da je konzumiranje velikih količina maslinovog ulja povezano s dužim životom. Lekari savetuju da ga koristite umesto margarina i majoneza.

Vino

Kalment je navela da je naročito volela da pije porto, crveno vino koje se pravi u Portugalu. Mnogi ovu vrstu vina konzumiraju kao deo mediteranske dijete, koja je proglašena najzdravijom za organizam. Naravno, bitno je da konzumirate umerenu količinu, ne više od jedne čaše dnevno.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: