logo transparend vojvodina uzivo

Kako da sačuvate dobro raspoloženje u kišnim danima

Kišno vreme može imati različite uticaje na raspoloženje ljudi. Za jedne, kiša može izazvati osećaj tuge ili melanholije, dok drugi mogu uživati u njoj i osećati se opušteno.

Za one koji se osećaju tužno ili depresivno tokom kišnih dana, to može biti povezano sa manjim izlaganjem Suncu i vitaminu D. Nedostatak sunčeve svetlosti može uticati na regulaciju raspoloženja i povećati rizik od sezonskog afektivnog poremećaja (SAD). Takođe, kiša ograničava aktivnosti na otvorenom i smanjuje priliku za socijalnu interakciju, što može dodatno doprineti osećaju izolacije ili usamljenosti.

Uticaj kišnog vremena na raspoloženje može biti individualan i zavisi od mnogo faktora, uključujući osobine ličnosti, iskustva, kulturu i kontekst. Kada se kišni dani ponavljaju duži vremenski period to može biti izazov za većinu ljudi. Međutim, postoji puno načina na koje sebi možemo pomoći da ostanemo pozitivni i sačuvamo dobro raspoloženje kada je napolju sivo i tmurno. Evo nekoliko predloga:

Prihvatite kišu

Umesto da se borite protiv kiše ili se konstantno žalite na nju, prihvatite je kao prirodni deo života. Kiša može biti itekako osvežavajuća i korisna za prirodu.

Stvorite prijatnu atmosferu

Uživajte kod kuće dok kiša pada. Upalite sveće, zavucite se u udoban pokrivač, slušajte opuštajuću muziku, čitajte knjigu ili gledajte film. Stvaranje tople atmosfere može vam pomoći da se osećate prijatno i uživate u trenutku.

Bavite se hobijima

Kišni dani su savršeni za bavljenje hobijima koje volite. Uzmite vremena za slikanje, kuvanje ili bilo koju drugu aktivnost koja vas ispunjava. Hobi može biti izvrstan način za podizanje raspoloženja i izbegavanje dosade.

Fizička aktivnost

Iako vam se možda ne ide napolje na kiši, uvek možete vežbati kod kuće. Postoje mnogi programi ili videozapisi dostupni na internetu koji vam mogu pomoći da ostanete aktivni čak i u zatvorenom prostoru. Vežbanje oslobađa endorfin, hormon za dobro raspoloženje, što vam mogu pomoći da se osećate bolje.

Družite se s bliskim osobama

Iskoristite kišne dane za druženje s porodicom i prijateljima. Možete organizovati društvene igre ili jednostavno provoditi vreme u privatnom razgovoru. Socijalna interakcija može biti izuzetno važna za održavanje dobrog raspoloženja.

Uživajte u kiši

Ponekad je osvežavajuće prošetati po kiši ili se jednostavno prepustiti zvuku kiše na prozoru. Obucite kišnu jaknu i čizme pa izađite u kratku šetnju. Povezivanje s prirodom može biti smirujuće i poticajno za dobro raspoloženje.

Pozitivne afirmacije

Upotrebite pozitivne afirmacije kako biste održali optimizam. Ponavljajte afirmacije poput „Osećam se dobro“, „Uživam u svakom trenutku“ ili „Imam kontrolu nad svojim raspoloženjem“. Fokusiranje na pozitivne misli može puno pomoći u održavanju dobrog raspoloženja.

Svaka osoba je drugačija, pa eksperimentišite s različitim aktivnostima i pristupima kako biste pronašli ono što najbolje deluje na vas. Važno je biti nežan prema sebi i pružiti sebi pomoć i podršku kada se osećate manje energično ili inspirisano.

U kišnim danima dodatno nastojte da održavate uravnotežen i zdrav način života koji uključuje dovoljno sna, zdravu prehranu, fizičku aktivnost i društvenu podršku. Ako osećate da vreme negativno utiče na vaše raspoloženje, možete isprobati neke od saveta koje smo ranije naveli kako biste pospešili svoje emocionalno blagostanje.

U slučaju dugotrajnih ili intenzivnih simptoma tuge ili depresije, preporučujemo da potražite stručnu pomoć.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.