logo transparend vojvodina uzivo

Kako da prepoznate da li ste dobra osoba

Ako ste empata, onda znate da život sa tom osobinom nije ni malo jednostavan, ali istovremeno je dragocen.

Kada ste empata, lako poprimate osećanja svog okruženja. Pa tako šta god da drugi osećaju oko vas, vi ćete osetiti njihova osećanja. Štaviše, možda ćete toliko “provaliti” njihove emocije da ćete ih čak i usvojiti.

Na primer: Neko vam priđe ljut/tužan i pokušava to sakriti. Vi, s druge strane, odmah uočite tu tugu/bes, pa je čak i usvojite.

To je najjednostavnija definicija empatije.

Kako se empatija razvija u čoveku još uvek je donekle misterija. Tajna je navodno u mozgu – tačnije u neuronima ogledala, za koje se kaže da su vrlo aktivni u empatima. Taj deo odgovoran je za ‘čitanje’ ili ‘osećanje’ drugih.

Dakle, ako ste empata, u stanju ste da primetite veoma male promene u izrazu, govoru, tonu glasa drugih ljudi, dok neko drugi to uopšte ne primećuje. Ovi aktivni neuroni ogledala omogućavaju vam da osetite tuđe emocionalno stanje kao da je vaše.

Empati su izuzetno osetljivi na vibracije, energiju ili atmosferu u prostoriji. Kada su, na primer, okruženi mirom i tišinom, oni su u ravnoteži, jer to blagotvorno deluje na njih, zbog čega vole da borave u prirodi, u bašti ili bilo gde drugo gde nema puno ljudi i buke.

Haotično, depresivno i negativno okruženje ih prilično brzo izbacuje iz ravnoteže i zamara. Pošto su empate veoma saosećajni i strpljivi slušaoci, prijatelji i poznanici im se često obraćaju za savet, podršku i ohrabrenje, ali i često ih iskorištavaju.

Njihov odgovor je obično vrlo iskren i od velike pomoći onome kome je potrebno malo utehe. Ako se prepoznajete u tome, budite oprezni kada postavljate granice sa drugim ljudima jer će mnogi poželeti da iskoriste tu vašu divnu osobinu. U redu je biti od pomoći voljenim osobama kada im je to potrebno, ali to znači i da im trebate činiti sve što vam zatraže.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.