Kako da najlakše osušite smokve? Isprobajte najjednostavniju metodu za koju vam je potrebna samo rerna

Naravno, najvažnija stvar je da, pri kupovini, odaberete smokve koje nisu prezrele.

Leto je period tokom kojeg, između ostalog, uživamo i ukusu smokava. Ovo mediteransko rajsko voće je slatko i prepuno hrskavih semenki.

Neko voli da ih jede dok su sveže, a neko uživa u slatku ili džemu od smokava. Mnogi, pak, vole i da ih jedu u sušenom obliku, a njihova prednost je u tome što ih možemo kupiti tokom čitave godine.

Možda niste znali, ali smokve možete i sami da osušite. Potrebno je samo da ispratite nekoliko jednostavnih koraka i ubrzo ćete uživati u svom omiljenom ukusu.

Sastojci:

– 2 kg svežih smokvi (sitnijih)
– pleh od rerne

Priprema:

Prilikom kupovine smokvi, obavezno obratite pažnju na plodove i birajte one koji nisu prezreli. Ukoliko planirate da ih osušite, onda birajte sitnije smokve. Kada budete završili sa kupovinom, dobro ih operite i osušite, a u međuvremenu, pleh od rerne obložite pek papirom i stavljajte smokve na pek papir, tako da peteljka bude na dole i svaku pritisnite prstom i spljoštite je.
Uključite rernu na 60 stepeni sa ventilacijom i pleh ubacite u rernu. Smokve ostavite da se suše minimum 10 sati (najbolje bi bilo da ovo radite noću). U slučaju da i nakon ovog perioda ne budu dovoljno suve, produžite vreme sušenja. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade, a zatim ih poređajte u kutije i odložite u zamrzivač.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.