Kako će naglo zahlađenje i sneg uticati na voće – evo šta struka kaže!

Aprilski sneg koji je iznenadio stanovnike zapadne Srbije doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod podstaknute toplim i sunčanim vremenom.

Doktor Darko Jevremović, direktor čačanskog Instituta za voćarstvo kaže da ovakvi vremenski uslovi nisu povoljni za voće, ali, ukoliko temperatura ne bude silazila ispod nule, ne bi trebalo da dođe do nekih većih oštećenja voćaka. Najveći problem predstavlja težina snega.

„Kada govorimo o ovakvim temperaturnim promenama one nisu povoljne za voćarstvo, ali ukoliko temperatura ne padne ispod nule, uglavnom ne bude nikakvih problema. Nenadano smo imali pojavu snega, susnežice, tako da je temperatura u Čačku bila najniže jedan stepen, i to ne bi trebalo da stvori nikakve probleme. Velika količina snega na većim nadmorskim visinama, pošto je sneg bio vlažan i težak, mogla je da izazove mehaničko oštećenje na stablima, lom grana i grančica, a posebno kod malina koje su sada u fazi formiranja rodnih grančica. One su veoma kratke i mogu se lako slomiti”, rekao je Jevremović.

Za one vrste koje su već formirale svoje plodove, sneg i temperatura u minusu ipak mogu biti pogubni. Ovakve vremenske prilike mogu da izazovu ili opadanje plodova ili neka druga oštećenja koja kasnije umanjuju njihovu tržišnu vrednost.

„Vremenske prilike u Čačku i okolini za sada nisu izazvale posebne probleme, ali, s obzirom na to da se najavljuje hladno vreme i narednih nekoliko dana, moramo ispratiti situaciju, a pravo stanje znaćemo tek za nekoliko dana“, rekao je Jevremović.

Kao najranjivije Jevremović ističe koštunjavo voće koje je već zametnulo plodove, zatim jabučaste voćne vrste, a kada su u pitanju maline i kupine, osim mehaničkih oštećenja, lomova grana i mladara, ostale štete neće biti jer te vrste još nisu ušle u fazu cvetanja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.