logo transparend vojvodina uzivo

Kada treba odustati od snova?

Koliko vam se život razlikuje od onog koji ste izmaštali u detinjstvu? Ako je ta razlika velika, dobro došli u odraslo doba. Kad smo mladi, izgleda nam da možemo sve što poželimo, ali ubrzo realnost počinje da nas demantuje.

Tek svaki deseti ispitanik radi posao o kom je sanjao u detinjstvu, pokazalo je britansko istraživanje u kom je učestvovalo 2000 odraslih. Na listi zanimanja iz snova na prvom mestu je fudbaler, o čemu je maštao svaki peti ispitanik, a na drugom muzičar, što je želelo 17% anketiranih. Na trećem i četvrtom mestu su „običnija“ zanimanja, učitelj i veterinar, na petom pisac, slede pilot, glumac, plesač, doktor i policajac.

Bez obzira što ne radimo ono što volimo, nada nas ne napušta ni u odraslom dobu. Sedam od 10 ispitanika veruje da nikad nije kasno za ostvarenje snova, tri od pet ispitanika misli da je zdravo držati se snova čak i kada deluje da su oni teško ostvarivi, dok 16% smatra da je 40. rođendan prekretnica i godina u kojoj treba odustati i suočiti se sa realnošću.

Hoću mlad u penziju, a može i kuća sa bazenom

U jurenju za snovima važna je podrška bližnjih. Takvu podršku ima polovina ispitanika, pokazala je studija. Svaki drugi je dobio savet da nastavi da prati svoje snove čak i kad je doživeo poraz. Tri od deset ispitanika podržali su prijatelji, a 36% su ohrabrili roditelji.

Većina, 55% veruje da je nedostatak finansijske stabilnosti najveća prepreka u ostvarivanju njihovih snova, dok 28% kaže da nema dovoljno vremena da se posveti svojim snovima.

A o čemu sve maštamo? Nema mnogo iznenađenja u ovoj oblasti. Na prvom mestu je posedovanje kuće, na drugom posao iz snova, slede potomstvo, brak i život u inostranstvu. Na listi od deset snova je i odlazak u penziju u mlađim godinama, sopstveni biznis, kupovina psa, učenje još jednog stranog jezika, dok je na desetom mestu posedovanje kuće sa bazenom.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.