logo transparend vojvodina uzivo

Da li znate kako da ubrzate metabolizam?

Kako se približavamo pedesetom rođendanu, trebalo bi da vodimo računa o navikama u ishrani koje bi trebalo menjati zbog usporavanja metabolizma u telu.

Starenje je životni proces koji u telu čoveka izaziva niz različitih promena, jedna od njih je i metabolizam. Kako starimo metabolizam se usporava, a kao posledica se javljaju umor, glavobolja, povećanje telesne težine, gubitak kose….

Iako ne možemo da zaustavimo godine i da promenimo ono što je neizbežno, postoje načini da pomognemo sebi i svoj metabolizam držimo pod kontrolom. U tome nam mogu pomoći navike u ishrani, koje će sagoreti višak masnoća oko stomaka.

Ljuta paprika kao dodatak hrani

– Dodavanje ljute paprike u jela može da pomogne da se ubrza metabolizam – rekla je član odbora medicinskih stručnjaka Lauren Manaker.

Manaker sugeriše da se pokazalo da kapsaicinoidi (CAP) koji se nalaze i u ljutim papričicama i u ekstraktima paprike imaju ulogu u poboljšanju metabolizma.

Prema studiji kapsaicinoidi koji se nalaze u ljutoj paprici igraju značajnu ulogu u održavanju metaboličkog zdravlja, posebno kada je u pitanju gubitak težine kod gojaznih osoba.

Više đumbira u ishrani

Đumbir poboljšava termogenezu (sagorevanje kalorija). Pokazalo se da konzumiranje đumbira ima antiinflamatorno dejstvo, da snižava krvni pritisak, deluje stimulativno na gastrointestinalni trakt i pomaže u održavanju glukoze u krvi. Antioksidansi koje sadrži đumbir važni su u borbi protiv posledica oksidativnog stresa i usporavaju starenje.

Koren đumbira može pomoći u gubitku težine kod gojaznih osoba, jer je on bogat prirodnim biljnim hemikalijama koje funkcionišu kao antioksidansi.

Ovas je odlična žitarica

– Integralne žitarice mogu da pomognu ljudima da održe zdrav metabolizam – istakla je Manakerova.

Ovas koji koristimo u ishrani pomaže da se duže osećamo sito, a sagoreva i masti. On u sebi sadrži puno skroba. Varenjem on stiže do debelog creva i postaje hrana za „dobre“ bakterije koje žive u našim crevima. Sve ovo pomaže našoj mikroflori da bude u ravnoteži. Čovek koji ima u crevima dobar odnos „dobrih“ i „loših“ bakterija, može apetit da drži pod kontrolom, naročito posle 50. godine.

Crna čokolada

Konzumiranje čokolade bogate flavonoidima, kao što je to tamna čokolada, može da održi dobar metabolizam.

– Prema rezultatima studije objavljene u časopisu Molecules iz 2018. godine, ljudi koji su konzumirali dva grama tamne čokolade koja je bogata sa oko 70 odsto kakaoa dnevno tokom perioda od šest meseci, imali su bolji metabolizam glukoze u poređenju sa ljudima koji su konzumirali dva grama čokoladnog mleka u istom periodu.

Iako crna čokolada ima svoje prednosti, važno je da ovu slatku poslasticu jedete umereno i da jedete samo čokoladu sa 70 odsto kakaoa ili više. Što manje kakaa, to više šećera.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.