logo transparend vojvodina uzivo

Kačkavalji sa ukusom kafe, čokolade i višnje stižu iz okoline Aranđelovca

Zorica Savić iz Venčana kod Aranđelovca od kravljeg mleka, dobijenog iz svog gazdinstva, pravi domaći kačkavalj. U svoje recepte ubacila je i začinsko bilje, orašaste plodove, čokoladu i voće koji siru daju nesvakidašnji ukus.

Porodica Savić se bavi poljoprivredom i stočarstvom. O kravama i ovcama brine uglavnom Zorica koja, kako kaže, radi „od jutra do sutra“. Dan počinje tako što stoku nahrani i pomuze, a potom od mleka pravi delikatese.

Pre dve godine zbog korone je naglo opala prodaja sira i kajmaka, a da se mleko ne bi prosipalo ova domaćica odlučuje da počne da pravi i kačkavalj koji se suši prirodnim putem, obavijen je plesnima i dugotrajniji je.

– Videla sam na sajtu da ljudi prave ove kačkavalje sa ljutom paprikom i bosiljkom, ja sam htela nešto više da dodam i počela sam da ekserimentrišem, uvela sam kikiriki, susam, kafu i to nije bilo dovoljno, pa sam dodala dimljenu bukovaču i mnogo je lep miris tog kačkavalja – ispričala je Zorica.

Napravila je kačkavalj sa 14 različitih ukusa, ima i pečenih, ne samo sušenih – sa kobasicom i slaninom, koje najviše prodaje preko interneta. Kupci sve češće poručuju i one specifičnije od kafe, čokolade, višnje…

– Oni mogu da se pošalju poštom i zapakuju se u specijalne kartonske kutije, lepo se izlepe i pošalju.To nije kao klasičan sir koji u sebi ima surutku, to već ne bi moglo da se šalje – objašnjava Zorica.

Kačkavalji se suše na hladnom u posebnoj prostoriji od 10 do 15 dana, zato se poručuju ranije, isto toliko dana može da opstane na hladnom van frižidera, a Zorica tvrdi da samo na ovaj način, odličnim kvalitetom, organskim sastojcima, ukusom, može da se očuva poverenje kupaca.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.