logo transparend vojvodina uzivo

Jovanović: Stariji sugrađani sa radošću primaju nova znanja i koriste eUsluge

BARAJEVO – Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je danas prilikom posete Karavana „Digitalne ekspedicije“ u Barajevu da stariji sugrađani sa radošću primaju nova znanja, žele da komuniciraju sa članovima porodice putem društvenih mreža i koriste eUsluge.

Jovanović je istakao da je specifičnost ovogodišnje ekspedicije posvećivanje posebne pažnje starijim sugrađanima.

„Okupljamo se u klubovima penzionera i organizujemo digitalni kutak želeći da sa njima pričamo o elektronskim uslugama, i kako što lakše da koriste prednosti digitalnog sveta i interneta“, rekao je ministar.

Naveo je da se više od 960.000 penzionera prijavilo za penzionerske kartice.

„Danas smo iskoristili priliku da pojedinima u Barajevu iste i uručimo. Očekujemo da će se za njih prijaviti svih 1,7 miliona penzionera, kako bi iskoristili sve prednosti koje se nude penzionerskim karticama, a koje se odnose na pogodnosti i popuste“, naveo je ministar.

On je najavio da 10. oktobra počinje novi ciklus programa Moja prva plata, i pozvao sve mlade zainteresovane koji žele da zasnuju svoj prvi radni odnos da se prijave na ovaj program.

„Ovogodišnji iznos plate koji je Vlada Srbije obezbedila je viši nego ranijih godina, i za srednju stručnu spremu iznosi 28.000, dok za visoku stručnu spremu iznosi 34.000 dinara“, rekao je Jovanović.

Ministar Martinović je istakao da su se prilikom današnje posete uverili da se građani Barajeva veoma uspešno snalaze u korišćenju savremenih informacionih tehnologija, kao i da rado koriste sve aplikacije koje su im na raspolaganju.

„To je pokazatelj da Srbija čvrsto gazi napred kada je u pitanju proces digitalizacije koji je započet 2017. godine. Mnogi su sumnjali u to. Danas možemo da kažemo da smo uspešno sproveli i da još uvek sprovodimo proces digitalizacije“, rekao je Martinović.

Ministar je rekao da ih je predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović upoznao sa činjenicom da je poslednjih godina izgrađeno desetine kilometara lokalne-putne infrastrukture, napravljeno 17 dečijih igrališta, kao i da je urađeno mnogo toga na kanalizacionoj i vodnoj mreži.

On je podsetio da je na poslednjoj sednici Vlade usvojena uredba o „elektronskoj narodnoj inicijativi“ koja će omogućiti građanima da lične inicijative predlažu elektronskim putem, čime je, kako je rekao, omogućen elektronski kontakt građana sa zakonodavnim telom.

„Naše ministarstvo intenzivno radi na Nacrtu uredbe o jedinstvenom upravnom mestu, koji je praktično završen. To je mesto na kome će građanin moći da ostvari sva svoja prava i dobije usluge od strane više organa lokalne samouprave i državnih organa, što će učiniti da ne bude više šetanja od šalteta do šaltera. Do sada smo otvorili preko 50 jedinstvenih mesta“, pojasnio je Martinović.

Na početku posete, ministri su posetili Gerontološki centar „Obren Stranjaković, radionicu za penzionere, kao i štandove za promociju eUsluga.

Kroz tematska predavanja i razgovore sa ekspertima, penzioneri u Barajevu su imali priliku da sa

znaju sve o digitalnoj pismenosti, važnosti digitalnih veština, bezbednom ponašanju u onlajn svetu, kao i o ostalim prednostima upotrebe interneta i digitalnog prostora.

Takođe, ministri su obišli radionice koje su organizovane za decu u Centru za kulturu Barajevo radi bezbednog i pametnog korišćenja interneta.

Otvaranju karavana u Barajevu prisustvovao je državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lav Pajkić, predsednik gradske opštine Barajevo Slobodan Adamović i v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.