logo transparend vojvodina uzivo

Sastanak o pomoći EU za ubrzanje integraciju Roma

BEOGRAD – Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević sastali su se sa predstavnikom Evropske komisije, Holgerom Šrederom, članovima Delegacije Evropske unije u Srbiji i predstavncima Inicijative Roma Otvorenog društva.

Tema sastanaka bila je inkluzija Roma u Republici Srbiji i uloga pomoći Evropske unije Republici Srbiji kako bi se integracija Roma ubrzala i poboljšala, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ministar Žigmanov je zahvalio predstavnicima EU na kontiunuiranoj podršci koju pružaju naporima Vlade Republike Srbije da radi na programima integracije Roma i Romkinja.

On je naglasio da rad na inkluziji ove ranjive društvene grupe zahteva složen multisektorski pristup predstavnika izvršne vlasti, civilnog sektora, romskih udruženja i organizacija kao i lokalnih vlasti čije se dobre prakse mogu koristiti kao model koji može doprineti boljoj implementaciji predloženih mera.

Glavna tema sastanka bile su mere inkluzije Roma u procesu izrade planskih dokumenata i programiranja mera u okviru pretpristupnih fondova, prvenstveno onih koji se odnose na oblasti obrazovanja i zapošljavanja, ali i sektora energetike i zaštite životne sredine.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević istakla je da u Srbiji postoji politička volja da se radi na integraciji Roma i da Srbija želi da bude primer drugim zemljama u regionu kad je reč o ovoj temi, ali i da učimo iz primera dobre prakse država članica.

Ona je dodala da je naša država otvorena da u procesu programiranja uključi mere i projekte koji mogu da doprinesu da se postignu što bolji rezultati.

Prema njenim rečima, integracija ove osetljive društvene grupe, posebno na polju zapošljavanja, ima svoje značajne ekonomske efekte.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i Nikola Bartolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Željko Jovanović, direktor Inicijative Roma Otvorenog društva.

Na sastanku je postignuta saglasnost o potrebi dalje podrške u unapređenju položaja romske zajednice u Srbiji kroz finansiranje projekata koji su namenjeni unapređenju obrazovanja, zapošljavanja, kao i socijalnog stanovanja, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.