logo transparend vojvodina uzivo

Jovanović: Prvi put se Savet za štampu uvodi u Nacrt zakona o medijima

SRBIJA – Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas u Nišu, gde je Ministarstvo održalo okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima, da se prvi put Savet za štampu uvodi u zakon, na čemu je medijska zajednica insistirala godinama.

Time se jasno vidi opredeljenost da se sa medijskom i novinarskom zajednicom radi na unapređenju medijske scene, istakao je ministar. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva informisanja i telekomunikacija, prvi put se zakonodavna vlast, odnosno nadležni odbori Narodne Skupštine Republike Srbije i Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, isključuju iz procesa predlaganja kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Umesto te dve skupštine, predlaže se da se to poveri nezavisnim institucijama – Povereniku za rodnu ravnopravnost i Zaštitniku građana, dok bi jednog člana predlagalo udruženje izdavača elektronskih medija. On je naglasio da je ovo veliki iskorak ne samo u usklađivanju našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije, nego i u daljoj demokratizaciji našeg društva.

Jovanović je zahvalio novinarskim i medijskim udruženjima, kao i međunarodnim partnerima: delegaciji Evropske unije, Misiji OEBS-a u Srbiji, Ambasadi Kraljevine Norveške i Fondaciji Konrad Adenauer, na velikom doprinosu i podršci prilikom izrade teksta Nacrta zakona.

Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima potpunije je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja, dok Nacrt zakona o elektronskim medijima, pored harmonizacije sa revidiranom Direktivom o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine i ispunjenosti pretpristupnih obaveza iz poglavlja 10, stvara preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a time i boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija.

Nacrtom zakona o javnom informisanju bliže je uređen rad izdavača medija čiji su osnivači saveti nacionalnih manjina, kao i detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja. Predviđeno je uspostavljanje Jedinstvenog informacionog sistema za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja, što će umnogome uticati na transparentnost ovog procesa.

Pored postojećeg Registra medija, nacrtom zakona ustanovljava se i Evidencija proizvođača medijskih sadržaja.
Nacrtom zakona o elektronskim medijima posebna pažnja je posvećena zaštiti maloletnika propisivanjem sadržaja koji mogu teško naškoditi razvoju maloletnika, vremenskim ograničenjima za neprikladne sadržaje, kao i njihovom učestvovanju u programskom sadržaju.

Definisan je rijaliti program, propisano je šta je nepodesan rijaliti program za maloletnike i šta je zabranjeno prikazati u rijaliti programu. Pooštrene su i sankcije za nepoštovanje odredbi koje se odnose na zaštitu maloletnika.
U tekstu Nacrta zakona o elektronskim medijima ojačana je organizaciona, funkcionalna i finansijska nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije, unapređena njegova profesionalnost, kao i odgovornost prema javnosti.

Uspostavljeni su novi organi: Savet – organ odlučivanja, i direktor – organ zastupanja, kao i određeni jasni kriterijumi za izbor članova Saveta koji su dosta pooštreni u odnosu na trenutni zakon. Okrugli stolovi u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima biće organizovani u formi prezentacija i diskusija u još dva grada, 27. septembra u Novom Sadu i 4. oktobra u Kragujevcu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.