logo transparend vojvodina uzivo

Javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona elektronskim medijima

SRBIJA – Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je uputilo Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrt zakona o elektronskim medijima na javnu raspravu, koja će trajati do 7. oktobra 2023. godine.

Predloženi nacrti zakona imaju za cilj da unaprede sistem javnog informisanja u Republici Srbiji i stvore uslove za bolje regulisanje tržišta elektronskih medija. Takođe, predloženi nacrti zakona posledica su usklađivanja sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020 – 2025. godine i izmenama Direktive o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine.

U izradi predloga nacrta medijskih zakona pored predstavnika javne uprave veliki doprinos su dala novinarska i medijska udruženja, kao i međunarodni partneri: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Misija OEBS-a, Ambasada Kraljevine Norveške i Fondacija Konrad Adenauer.

Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima, između ostalog, potpunije je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja i bliže je uređen rad izdavača medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, kao i detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja.

Nacrt Zakona o elektronskim medijima, pored harmonizacije sa revidiranom Direktivom o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine i ispunjenosti pretpristupnih obaveza iz poglavlja 10, stvara preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a time i boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija što je osnovni zahtev Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020 – 2025. godine.

Javna rasprava biće organizovana u formi prezentacija i diskusija o nacrtima zakona putem okruglih stolova, koji će se održati 13. septembra u Beogradu (11 časova, Privredna komora Srbije, Velika sala, adresa: Resavska 15), 20. septembra u Nišu (11 časova, Oficirski dom, adresa: Orlovića Pavla BB), 27. septembra u Novom Sadu (11 časova, Skupština grada Novog Sada, Velika sala na I spratu, adresa: Žarka Zrenjanina 2, ulaz III) i 4. oktobra u Kragujevcu (11 časova, Zgrada uprave grada, Skupštinska sala, adresa: Trg slobode 3).

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva državne organe, stručnu javnost, novinarska i medijska udruženja, nevladine organizacije, organizacije civilnog društva kao i druge zainteresovane strane, da uzmu učešće u javnoj raspravi i daju doprinos u izradi medijskih zakona Republike Srbije.

Link ka tekstovima Nacrta zakona na portalu eKonsultacije:

  1. Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima
  2. Nacrt zakona o elektronskim medijima

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.