Jačanje institucionalne saradnje

VOJVODINA – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević sastala se danas u Pokrajinskoj vladi s ministrom kulture Republike Slovačke Silvijom Hroncovom. U pratnji ministarke bio je Njegova ekselencija Fedor Rosoha, ambasador Republike Slovačke u Republici Srbiji.

Dragana Milošević je pozdravljajući slovačku delegaciju, izrazila zadovoljstvo što je juče bila u prilici da prisustvuje Slovačkim narodnim svečanostima u Bačkom Petrovcu. Nadalje Miloševićeva je istakla značaj odličnih odnosa Srbije i Slovačke, čemu doprinose tri veka zajedničkog života Slovaka i Srba u Vojvodini.

„Pokrajinska vlada čvrsto i kontinuirano radi na daljem razvoju i unapređenju položaja nacionalnih manjina u Republici Srbiji, negujući suživot naroda koji žive u AP Vojvodini. U skladu s navedenim, resorni sekretarijat pruža značajnu finansijsku podršku za kulturne aktivnosti slovačke nacionalne zajednice u Vojvodini. Posebno je značajna činjenica, da je Pokrajina, suosnivač Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, čije su prostorije otvorene u martu ove godine, na čemu sam kao pokrajinski sekretar radila od preuzimanja dužnosti u martu 2018. godine. Pored toga kontinuirano se finansiraju programske aktivnosti i zaposleni u Zavodu“.

Nadalje, Dragana Milošević je istakla činjenicu „da više sektora u Sekretarijatu pruža finansijsku podršku verskim objektima, institucijama koje se bave kulturnim nasleđem, a posebno izdavačima medija Slovaka u Vojvodini. „Od 2016. godine od kada je aktuelna administracija na vlasti, do danas, za medije na slovačkom jeziku je izdvojeno preko tri miliona evra, značajno više nego ranije, što potvrđuje naše opredeljenje za očuvanje jezika, kulturnog nasleđa, kao i čuvanja nacionalnog identiteta slovačke zajednice u Vojvodini“.

Pored manjinskih institucija osnivači smo 12 ustanova kulture, poput Srpskog narodnog pozorišta, Muzeja i Arhiva Vojvodine, galerija i izložbenih prostora, koji uz ostale institucije mogu značajno doprineti još većoj saradnji u oblasti kulture, čemu ona i ministarka mogu dodatno doprineti kao dve dame koje dolaze iz kulturnog miljea.

Ministarka Hroncova, je istakla zadovoljstvo što je pored posete Slovačkim narodnih svečanostima, danas u prilici da razgovara o nastavku dobre saradnje Pokrajinskog sekretarijata sa kulturnim institucijama Slovaka u Vojvodini. Složila se sa Miloševićevom da je potrebno intenzivirati uzajamnu saradnju Slovačke sa Vojvodinom, a kao prvi korak predlaže posetu pokrajinskog sekretara Bratislavi u septembru ove godine.

Ambasador Rosoha izrazio je zadovoljstvo, što postoji zajednički interes da se unapređuje kulturna saradnja, i što se nastavlja podrška institucijama u Bačkom Petrovcu i Kovačici, središtima Slovaka u Vojvodini.

Na kraju je Dragana Milošević istakla potrebu za jačanjem kulturnih kapaciteta, kao što je izgradnja i održavanje objekata kulturnih institucija manjina. Izgradnja tih objekata biće garant budućeg suživota, pružena ruka za još snažniji prijateljski stisak.

Učesnici sastanka su se složili da je potrebno intenzivirati kontakte i konkretnu kulturnu saradnju, uključivanjem institucija kulture Slovačke i Vojvodine.

Sastanku su pored Miloševićeve, prisustvovali  Goran Kaurić, zamenik pokrajinskog sekretara i pomoćnik pokrajinskog sekretara zadužen za kulturu nacionalnih manjina Zoltan Kudlik. U pratnji ministarke Hroncove i ambasadora Rosohe su bili direktor Instituta za pozorište Vladislava Fekete, načelnik  Odeljenja za komunikacije Ministarstva kulture Juraj Gerberi, treći sekretar Ambasade Slovačke Boris Konček i načelnik odeljenja za protokol Ministarstva kulture Adrijana Jedinakova.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: