logo transparend vojvodina uzivo

Izračunato je koliko tačno odevnih predmeta treba da imamo u garderoberu

Svaka osoba treba da ima 85 komada odeće u garderoberu – zaključuje novi izveštaj berlinskog Hot or Cool instituta. Ova cifra uključuje kapute i obuću, ali ne donji veš i asesoare. 

– Trenutni trendovi u modi, posebno brzoj modi, ne mogu opstati ukoliko želimo da postignemo pravednu tranziciju ka klimatskoj neutralnosti – kažu autori ističući da treba drastično da smanjimo potrošnju odeće ako želimo da postignemo da se povećanje globalne temperature ograniči do 1.5 stepen Celzijusa po Pariskom sporazumu.

Broj od 85 komada odeće ulazi u tzv. „prostor pravedne potrošnje“ koji autori definišu kao prostor gde potrošnja ostaje ispod ekološki neodrživog nivoa, a iznad nivoa koji pojedincima omogućava da ispune osnovne potrebe.

Autori su pošli od toga da je prosečnoj osobi potrebna odeća za posao, kuću, sport i povremene svečane prilike i da je svih 85 komada, koji su dovoljni barem za 23 autfita, zapravo u upotrebi.

U izveštaju se navodi da treba smanjiti ugljenični otisak, izbegavati preterano pranje i impulsivnu kupovinu, produžiti životni vek odeće i kupovati polovnu odeću ili je menjati sa drugima.

Imajući u vidu da prosečna osoba u Severnoj Americi kupuje 37 kilograma odeće godišnje, to je znatno iznad preporuka, kaže profesorka marketinga i bihejvioralnih nauka na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji Katrin Vajt.

– Prosečan stanovnik Severne Amerike kupuje previše odeće, delimično i zbog toga što smo konstantno bombardovani reklamnim porukama da kupujemo više stvari. Sistem je ustanovljen tako da nas podstakne i nagradi kada stalno kupujemo – primećuje Vajt.

Da je moguće lepo se oblačiti i sa znatno manje odevnih predmeta od preporučenih 85 veruje osnivačica i urednica sajta Moj zeleni ormar (My Green Closet) Erin Polovi.

– Mogu da napravim 40 do 50 autfita od garderobera koji ima 33 komada odeće. Sa ograničenjima dolazi kreativnost – ističe Erin Polovi.

Prema Savezu za održivu modu UN, modna industrija je odgovorna za 2 do 8% emisije gasova staklene bašte, a tekstil čini 9% godišnje količine mikroplastike u okeanima.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.