Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji ubrzaće se izdavanje dozvola

mgsi-logo
BEOGRAD – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je da će se izmenama Zakon o planiranju i izgradnji ubrzati procedure, tako što će informacije o lokaciji i upotrebne dozvole izdavati i oni koji će dobiti javna ovlašćenja, poput projektnih biroa, notara i advokata.

Izmene zakona će predvideti da investitori mogu sami da prikupljaju saglasnost, koja će biti elektronska, a sve državne zgrade kao i objekti veći od 10.000 kvadrata će se graditi sa sertifikatom zelene gradnje, kažu u ministarstvu. Lokalne samouprave dobiće zadatak koju površinu teritorije moraju da pokriju planovima, a ako to ne učine, država će to da uradi za njih.

Za one koji grade sa sertifikatom zelene gradnje biće smanjeni i doprinosi, a postojaće obaveza da svaka zgrada ima određen broj parking mesta sa električnim punjenjem.

Takođe, u izmene Zakona o planiranju i izgradnji biće uneto da u granicama zaštićenog prirodnog dobra mogu da se rade samo prostorni planovi područja posebne namene, koje donosi Vlada Srbija, a predlaže ministarstvo.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: